Țara noastră se află într-un nou val de COVID-19, iar numărul cazurilor de infectare crește pe zi ce trece. Responsabilii spun că nu există încă motiv de îngrijorare, dar totuși trebuie să respectăm regulile și să ne vaccinăm.

Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a declarat marți, 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă că, noul val va dura aproximativ până la mijlocul lunii august.

Mai mult, el a declarat că speră că situația se va ameliora, iar copiii vor putea merge la școală în luna septembrie.

„Estimăm că va fi o creștere până la mijlocul lunii august și după sperăm că va descrește pentru a putea copiii merge la școală”, a declarat Nicolae Jelamschi, directorul ANSP.

Chiar dacă ne aflăm sub cod verde de incidență, în trei raioane se atestă cod galben și cod portocaliu de infectare cu noul virus. Conform informațiilor furnizate de responsabili, raioanele Ialoveni și Anenii Noi se află în cod galben de infectare de COVID, iar municipiul Chișinău – sub cod portocaliu.

Nicolae Jelamschi a precizat că Republica Moldova se află la sfârșitul clasamentului european privind numărul cazurilor de COVID. La polul opus, cu cele mai multe cazuri de coronavirus, se situează Grecia, Italia și Franța, cu peste 100 de cazuri la 100 de mii populație.

Rata de vaccinare împotriva noului coronavirus rămâne a fi destul de scăzută în Republica Moldova, iar în prezent aceasta constituie 31,4%. Mâine, 13 iulie, va avea loc ședința comisiei de experți, care va decide când în Republica Moldova va începe imunizarea cu doza booster 2 (doza a 4 anti-COVID).

realitatea.md