Vlad Plahotniuc către Donald Trump: „Ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să sprijine direcţia noastră istorică spre locul nostru în comunitatea europeană”

Autoritățile de la Chișinău așteaptă ca SUA să sprijine țara noastră în parcursul european și să nu fie trasă pe orbita Moscovei. O spune liderul PD care a semnat un editorial pentru prestigioasa publicație americană Fox News. În text, autorul îi sugerează președintelui ales al Statelor Unite Donald Trump ca în procesul de restabilire a relațiilor cu Rusia să nu afecteze țări din Europa de Est, ca Moldova, care își dorește o apropiere mai mare de Occident.

„Ca businessman care crede în „arta afacerii”, eu sper că abordarea non-conflictuală a domnului Trump faţă de Moscova nu doar că va reduce tensiunile dintre ţări, dar va reduce, de asemenea, şi presiunea asupra ţărilor ca Republica Moldova de a alege de care parte să se poziţioneze. Moldova nu doreşte să fie trasă înapoi pe orbita Moscovei, iar noi suntem conştienţi de faptul că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest.

Decât să fim implicaţi într-un nou război rece, ne dorim să mergem înainte cu o economie de piaţă liberă, integrată cu vestul, dar în relaţii de pace cu estul. Noi ne aşteptăm ca Statele Unite să continue să sprijine direcţia noastră istorică spre locul nostru în comunitatea europeană”, scrie Plahotniuc.

Totodată, Plahotniuc susține că Moldova nu vrea să fie un câmp de luptă ci o punte de legătură între Est și Vest.

„Adevărul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi antiruşi. Cu afinităţile noastre culturale şi istorice cu Rusia, al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după UE, noi nu suntem ostili faţă de Moscova. Ne dorim să se rezolve neînţelegerile noastre cu Rusia, în special în ceea ce ţine de Transnistria, şi să extindem relaţia noastră economică.

Aşa cum Europa de Est nu ar trebui să exagereze în ceea ce priveşte schimbarea administraţiei din SUA, americanii nu ar trebui să facă vreo greşeală în privinţa direcţiei Moldovei. Într-adevăr, într-o competiţie electorală acerbă pentru funcţia de preşedinte, care este în mare măsură una ceremonială, un post cu autoritate constituţională limitată şi influenţă asupra politicii externe insuficiente — alegătorii noştri au ales recent un candidat care se autodescrie ca fiind prorus. Cu toate acestea, Guvernul nostru este condus de o coaliţie pro-occidentală, condusă de Partidul Democrat din Moldova, care duce Moldova mai aproape de UE şi implementează reforme cuprinzătoare, ca parte a Acordului de Asociere cu UE”, a subliniat Plahotniuc.