Președintele Maia Sandu se face vinovată de pierderea celor 60 de milioane de euro, care urmau să fie acordate Republicii Moldova de Guvernul României.

Afirmația aparține analistului politic, Vitali Catană. Constituționalistul o acuză pe Sandu de manipulare, atunci când spune că de vină s-ar face Guvernul Chicu.

Acesta susține că președintele Sandu acționează conform dictonului ”hoțul strigă hoții”, deoarece tocmai ea se face vinovată pentru încetarea Acordului cu România, iar aceasta se întâmplă pentru că Sandu nu este interesată de viața cetățenilor, de sănătatea și bunăstarea lor, ci de realizarea ”obsesiilor clocite de mintea ei bolnavă”.

”Maia Sandu nu se poate abține să manipuleze când se ivește ocazia și imediat a numit vinovatul pentru faptul că Acordul de asistență financiară acordată Republicii Moldova de Guvernul României își încetează valabilitatea, așa cum rezultă din declarația părții române. ”Vinovatul” a răspuns că el însuși în calitate de prim-ministru a propus negocierea Protocolului 6 cu pricina și că va veni cu precizări lămuritoare ulterioare.

În vederea tranșării disputei iscate sunt edificatoare tezele din aceeași declarație a oficialității române. Astfel, aflăm că România a propus Republicii Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional, Protocolul 6, care să permită extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate din cele 100 de milioane de euro.

Numai că trebuie să ne amintim că Republica Moldova era în acel moment în plin proces electoral, turul întâi al alegerilor prezidențiale fiind desfășurat în data de 1 noiembrie, iar turul doi peste două săptămâni. Ne amintim, la fel, că Premierul Chicu a anunțat că își va prezenta demisia pentru a-i oferi noului Președinte, oricare ar fi acesta, posibilitatea de a numi propriul guvern. Fapt care s-a și întâmplat, iar momentul a fost precedat de o campanie furibundă a presei obediente Maiei Sandu prin care s-a cerut în mod imperativ demisia Guvernului Chicu.

Este limpede pentru orice minte la locul ei că, un Guvern aflat pe cale de plecare și supus atacurilor mediei controlate de Maia Sandu nu poate negocia un nou Protocol. Mai mult, este corect să i se ofere executivului ce urmează posibilitatea de a negocia Acordul pe care tot el va trebui să-l pună în aplicare. Doar că un alt Guvern nu a urmat și ne-am pomenit cu un executiv interimar.

Acum, atenție la ce mai spune declarația în cauză: ”Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.”

Este o mențiune pertinentă, dat fiind că lucrurile chiar așa și sunt. Partea română nu a fost indusă în eroare, căci este adevărat că Guvernul interimar, conform legii, nu are dreptul să încheie acorduri internaționale.

Prin urmare, problema se pune astfel: cine a cauzat o asemenea stare refuzând timp de două luni inițierea procedurii de învestire a Guvernului, iar ulterior forțând procedura încă două luni pentru a provoca dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate? Este nimeni altcineva decât Maia Sandu”, scrie expertul.

Catană atrage atenția că România și-a exprimat disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010 și care să integreze toate protocoalele adiționale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice.

Potrivit expertului, nu există nici un impediment ca asistența acordată Republicii Moldova de către Guvernul României să fie reluată în baza unui nou Acord, doar că pentru aceasta este nevoie de un Guvern al Republicii Moldova cu atribuții depline.

”Este puțin probabil să se întâmple așa ceva în timpul apropiat din cauza faptului că Maia Sandu insistă să ducă lucrurile spre alegeri anticipate cu orice preț. Iar dacă alegerile anticipate vor avea loc, un executiv nou vom avea în cel mai fericit caz peste vreo șapte luni”, susține Catană.

Președintele Maia Sandu a sesizat, în această după-amiază, Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Sandu susține că doar ”alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara”.