Republica Moldova urmează să achiziționeze teste pentru triaj Covid-19, care depistează prezența virusului în corpul uman timp de 30 de minute, informează unimedia.info. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4.

„Acum putem să vorbim de niște teste rapide. Vorbeam până la momentul actual doar de testele rapide de anticorpi, care nu sunt recomandate de OMS și noi categoric nu le acceptăm. Acum sunt recomandate de OMS, pentru că între timp specialiștii mondiali lucrează la capitolul respectiv și va fi o testare calitativă, o testare care o să denote faptul dacă ești infectat sau nu”, a declarat ministra Sănătății.

Mai mult, Viorica Dumbrăveanu precizează că de aceste teste dispune România și le pune în aplicare, iar Republica Moldova urmează și ea să le achiziționeze.

„Apropo, România aplică aceste teste. Ele sunt teste mai noi. Acum pe platforma MSMPS examinăm posibilitatea procurării acestor teste, dar negociem și cu anumiți parteneri de dezvoltare care s-au oferit să ofere asistență Republicii Moldova în contextul asigurării cu aceste teste, susține Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății a explicat că Republica Moldova este în curs de realizare și procurare a acestor teste pentru triajul Covid-19.

„Ziceam că am determinat și tactica de testare, ne-am documentat cine este producătorul, care sunt cele mai recomandabile, care sunt aplicate de mai multe state. Noi ne propunem să achiziționăm. Noi suntem în proces de scriere a caietului de sarcini, determinarea tuturor cerințelor pentru a le procura”, a conchis ministra.

Testele rapide sunt destinate pentru triaj, iar persoanele la care le va fi depistat Covid-19 vor trebuie să mai repede o dată testul în laborator.

Amintim că MSMPS a raportat re în ultimele 24 de ore un număr de 1.121 de cazuri noi de contaminare. Este a doua zi consecutiv în care este raportat un număr de cazuri peste 1000. Numărul de teste efectuate este de 3.728.