Veste uriașă pentru moldovenii cu cetățenie română. Perfectarea mai multor acte va fi gratuită. Este vorba despre taxele pentru eliberarea pașapoartelor, precum și un șir de acte de stare civilă. Scutirea de taxe este prevăzută într-o lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, de la 1 februarie, cetățenii nu vor mai trebui să plătească pentru eliberarea pașapoartelor, cazierelor judiciare, iar acordarea cetățeniei române va fi gratuită. Potrivit presei române, taxa de eliberare a pașaportului românesc până acum era de 22 de lei românești. Totodată, cei care vor dori să-ți redobândească cetățenia română vor fi scutiți de taxa de 191 de lei românești. A fost exclusă și taxa 25 de lei pentru supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe acte oficiale, dar și taxa de 47 de lei pentru supralegalizarea sigiliilor de pe certificate de origine a mărfurilor. De asemenea, a fost scoasă taxa de 35 de lei pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României.

În cazul în care vă aflați în străinătate și aveți nevoie de eliberarea unui pașaport sau a unui titlu de călătorie de la misiunile diplomatice și oficiale ale României in străinătate, nu mai trebuie să plătiți taxa percepută de aceștia, în valoare de 40 de euro.

Au mai fost eliminate și alte taxe precum:

– Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aceasta era în valoare de 10 lei

– Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice. Aceasta era în valoare de 22 lei

– Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat. Aceasta era în valoare de 44 lei

– Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei. Aceasta era în valoare de 3 lei.

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, după ce Parlamentul de la București a respins, la finalul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare în care solicită excluderea taxei Radio-TV din textul legii. Legea a fost promulgată în ultima zi a termenului legal pe care îl avea la dispoziție.