Agenția Națională Transport Auto informează operatorii de transport că, potrivit informației prezentate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în prezent continuă agravarea situației la punctele de trecere a frontierei de stat între Polonia și Belarus. Diverse organizații ale societății civile ucrainene și poloneze s-au mobilizat la toate punctele de frontieră între statele menționate, formând pichete și blocând traversarea unităților de transport antrenate în efectuarea transportului rutier de mărfuri cu destinația finală Federația Rusă și Republica Belarus, indiferent de țara de înmatriculare a camioanelor.

În acest sens, informăm că la demersurile repetate ale Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia în vederea deblocării trecerii unităților de transport moldovenești cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, autoritățile competente poloneze au afirmat că nu pot întreprinde nici un fel de acțiuni pentru a facilita traversarea frontierei de către camioanele din Republica Moldova, în condițiile blocării accesului la puncte de control de către protestatari.

Totodată, menționăm că în prezent sunt blocate toate unitățile de transport aflate la frontiera polono-belarusă, cozile formate la punctul de trecere a frontierei de stat polone Kukuryki (Koroszczyn) depășind lungimea de 70 km.

De asemenea, informăm despre poziția Prim-ministrului Republicii Polonia, dlui Mateusz Morawiecki, privind dezideratul aplicării unor sancțiuni adiționale pentru Federația Rusă ca răspuns la situația de urgență pe teritoriul Ucrainei, în special impunerea interdicției totale de efectuare a activităților comerciale cu Federația Rusă.

În contextul celor expuse, Agenția atenționează operatorii de transport să evite efectuarea transportului rutier internațional în tranzit prin teritoriul Poloniei a mărfurilor cu destinația finală Federația Rusă și Belarus, până la ameliorarea situației.