Val de demisii în sistemul judecătoresc după adoptarea sistemului de pensii

Val de demisii în sistemul judecătoresc după ce guvernul a adoptat reforma sistemului de pensii. Judecătorii sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul i-a privat de privilegiile pe care le aveau la calcularea pensiei.

Numai în această săptămână au depus cerere de demisie 16 magistraţi, iar acum 2 săptămâni au mai demisionat încă 6.

Noul sistem de calculare a pensiilor propus de Guvern prevede eliminarea inechității la calcularea pensiilor și anularea privilegiilor pentru anumite categorii de cetățeni. Printre aceștia se numără judecătorii, procurorii, miniștrii, deputații și alți funcționari publici a căror rată de înlocuire la calcularea pensiilor constituie până la 80%, pe când un simplu doctor avea o rată de înlocuire de doar 26,8%.

„Există o categorie de oameni, precum sunt judecătorii, procurorii, funcționarii publici, deputații, membrii cabinetului de miniștri, dar și aleșii locali, care au o atitudine specială atunci când li se calculează pensia. Considerăm că este o inechitate pentru că, spre exemplu un judecător, care are un salariu de 20 mii se pensionează la vârsta de 50 de ani, conform legii în vigoare, și are o rată de înlocuire de 80%. Un medic, un chirurg care are un salariu de 5-6 mii de lei se pensionează la vârsta de 62 de ani și rata de înlocuire reprezintă doar 26%. Evident că există o inechitate și noi trebuie să unificăm acest sistem”, a declarat premierul Pavel Filip după ședința de luni a Guvernului.