La un an de la semnarea contractului dintre Regia „Autosalubritate” și compania „ABS”, firma care prestează serviciile de sortare a deșeurilor colectate zilnic din municipiul Chișinău, la depozitul de deșeuri din comuna Țânțăreni au ajuns cu aproximativ 10.000 de tone de deșeuri mai puțin.

„Peste 10.000 de tone sau 10% din cantitatea totală de deșeuri colectată de la platformele de stocare a deșeurilor din municipiul Chișinău au fost trimise la reciclare. 10.000 de tone este o cifră impunătoare, deoarece, prin comparație, cinci orașe mari din Republica Moldova nu generează 10.000 de tone anual”, a declarat Igor Gîrlea, directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, în cadrul Podcastului „Chișinău LIVE”.

Toate aceste deșeuri reciclabile, precum plastic, sticlă, metal, carton sau hârtie, au fost reintroduse în procesul industrial sau în economia Republicii Moldova.

„Potrivit sortatorului, o parte din plasticul reciclat a fost trimis spre reciclare la un operator de reciclare din Moldova, sticla a ajuns la Fabrica de sticlă, hârtia, cartonul și anumite tipuri de plastic au fost exportate pentru reciclare în România”, a mai menționat Igor Gîrlea.

Obiectivele pentru următorii ani sunt și mai ambițioase, ținând cont că, Primăria Capitalei și Regia „Autosalubritate” își propun ca până în 2030 orașul nostru să aibă 0% de deșeuri solide depozitate.

„Sunt încrezător că este un plan realizabil. Ar fi ideal dacă și autoritățile publice centrele s-ar implica în acest proces, dar chiar și numai cu eforturile Primăriei Municipiului Chișinău, noi putem să ajungem la aceste 0% depozitate”, a mai adăugat directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, a mai adăugat Igor Gârlea. 

Pentru anul 2024, în corespundere cu prevederile contractuale care au fost semnate în 2023, operatorul municipal de salubrizare își propune să îmbunătățească cu cel puțin 50% masa totală a deșeurilor reciclate.