Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, 2 februarie, la Kiev, că un Centru internaţional de Urmărire Penală a ”crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN.

”Rusia trebuie să dea socoteală în justiţie pentru crimele sale odioase. Procurori din Ucraina şi din Uniunea Europeană (UE) lucrează deja împreună. Culegem probe, iar ca un prim pas îmi face plăcere să anunţ că un Centru Internaţional de Urmărire Penală a crimei de agresiune din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga”, a declarat, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Ursula von der Lyen.

ONU defineşte ”agresiunea” drept ”folosirea forţei armate de către un stat împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale sau independeţei politice ale altui stat sau în orice alt fel incompatibil cu Charta ONU”.
”Centrul va coordona culegerea de probe şi va fi integrat în Echipa de Anchetă Comună (JIT) susţinută de EUROJUST”, Agenţia UE de Cooperare în Justiţie Penală, a mai spus von der Leyen.

”Aşadar, vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrări împreună cu EUROJUST, Ucraina, parteneri din Echipa noastră de Anchetă Comună şi Olanda”, a adăugat ea.

sursa: bani.md