Peste 250 de hectare de vegetație uscată au fost stinse de către pompieri în ultimele 24 de ore, din cauza incendiilor izbucnite, înregistrând astfel un record absolut, anunță astăzi, 20 martie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit IGSU, de intervenția pompierilor a fost nevoie în peste 200 de misiuni pentru localizarea și lichidarea focarelor de vegetație aprinsă. Cele mai răspândite focare au fost în localități din raioanele Briceni, Soroca, Ocnița, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău.

Pompierii au intervenit în localitatea Tătărăuca Nouă, raionul Soroca, unde focul a compromis peste 120 ha de teren. La Mihăileni, raionul Sângerei, focul a distrus 110 ha de vegetație, iar la periferia orașului Comrat, pompierii au stins peste 50 ha de teren care ardeau.

În localitatea Cioc – Maidan salvatorii au reușit lichidarea arderii pe o suprafață de 20 ha, iar la Gârbova, Ocnița de intervenția pompierilor a fost nevoie pentru a stinge alte 30 ha de vegetație arsă.

Angajații IGSU din capitală de asemenea au avut misiunea de a stinge focare de iarbă aprinsă, în special în apropiere de localitatea Sângera, unde focul a nimicit 20 ha de teren.

Conform datelor IGSU în ultimele 24 de ore pompierii și salvatorii au avut misiunea de a stinge 2533 ha de vegetație, fiind implicate și gărzile de rezervă pentru intervenții.

În acest context, IGSU îndeamnă repetat oamenii să nu aprindă iarba uscată și gunoiul menajer pentru a evita focarele extinse, care se răspândesc cu repeziciune. În condiții de vânt și umiditate redusă, focarele de vegetație se transformă în incendii de proporții, care cu ușurință pot afecta spații forestiere, terenuri agricole, dar și locuințele oamenilor.