În ciuda faptului că nu deține nave de suprafață mari, Ucraina a reușit să scufunde aproximativ o treime din Flota Rusă a Mării Negre. Ucrainenii au utilizat în aceste misiuni drone maritime kamikaze, dar și rachete, de producție proprie sau furnizate de aliații vestici. Kievul se gândește, însă, la viitor și a comandat mai multe nave militare.

În Turcia a fost finalizată, în octombrie 2022, construcția corvetei Hatman Ivan Mazepa, care acum este testată pe mare. Un al doilea vas este construit în Istanbul. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vizitat în martie șantierul și a botezat nava, neoficial, Hatman Ivan Vihovski, un luptător din secolul 17 care a avut o atitudine ostilă față de Moscova. Hatmanii erau comandanți militari.

Cele două corvete fac parte din clasa Ada, dezvoltată în Turcia. Navele au amprentă redusă pe radar și pot fi echipate cu armament anti-navă și anti-submarin. Contractul, semnat de Kiev în 2020 cu compania turcească STM, a avut o valoare de 256 de milioane de dolari. Corvetele din clasa Ada au o lungime de 100 m și o lățime de 15 m. Navele construite pentru ucraineni vor fi echipate cu rachete americane anti-navă Harpoon, rachete sol-aer, tunuri, mitraliere grele și torpile.

Nu se știe dacă Turcia le va permite celor două corvete să tranziteze strâmtoarea Bosfor. Ankara nu le-a permis nici celor două vânătoare de mine din clasa Sandown, donate de Marea Britanie ucrainenilor, să treacă. Turcia poate, prin Convenția de la Montreux din 1936, să restricționeze accesul în strâmtoare pe timp de conflict.

Navă vânătoare de mine din clasa Sandown. (Sursa foto: M Hogan/MOD)

Dacă navele ajung totuși în Ucraina, experții avertizează că vor fi atacate cu prioritate și rapid de Rusia.

„Sper că războiul se va încheia înainte ca aceste corvete să intre în serviciu activ”, a declarat Oleg Ciubuk, un fost purtător de cuvânt al Forțelor Navale Ucrainene. „Rușii le vor aștepta și le vor vâna din momentul în care vor porni în traversare [spre apele ucrainene]”, a adăugat el.

În decembrie 2023, Marea Britanie și Norvegia au anunțat că vor conduce o coaliție de forțe navale care vor asigura suport pe termen lung pentru Ucraina. Partenerii s-au obligat să furnizeze echipamente, infrastructură și să susțină programe de antrenament pentru marinari. Londra a donat, în cadrul programului, două nave vânătoare de mine Kievului, din clasa Sandown (folosite și de România).

Șantierele navale din Ucraina nu mai funcționează. În Nikolaiev începuse construcția unei fregate ușoare, dar operațiunea a fost suspendată. Daca va fi terminată, cel mai probabil va deveni nava amiral a Forțelor Navale Ucrainene.

Până în 2022, Kievul a operat o singură navă mare, o fregată din clasa Krivak III, scufundată intenționat în 2022 pentru a nu fi preluată de ruși. În rest, Ucraina deține nave de suprafață de mici dimensiuni, precum ambarcațiuni echipate cu rachete și vase de patrulare.

sursa