Osetia de Nord comemorează 20 de ani de la masacrul de la școala din Beslan, care a început la 1 septembrie 2004. Atunci, un grup de militanți înarmați au ocupat școala și au luat ostatici sute de persoane. Elevi, părinți și profesori au fost ținuți în sală timp de trei zile, fără hrană și apă. În a treia zi, forțele speciale ruse au luat cu asalt clădirea, folosind arme grele. Operațiunea s-a soldat cu moartea a 334 de persoane, inclusiv 186 de copii.

Astăzi, la școala din Beslan părinții și copiii din oraș s-au adunat pentru a cinsti memoria celor care și-au pierdut viața acum două decenii.

La Școala nr. 1 din Beslan a sunat din nou clopoțelul, iar la tradiționalul careu elevii au purtat fotografiile celor care au murit la serbarea de început de an școlar acum două decenii. Oamenii au venit la comemorare cu flori, lumânări și sticle cu apă, iar preotul a oficiat o slujbă de pomenire.

Negocierile cu militanții au durat trei zile, s-a reușit eliberarea a 24 de ostatici. Autoritățile anunțau atunci că cei care au capturat școala nu au înaintat cerințe, dar apoi s-a aflat că ei au cerut retragerea trupelor federale din Cecenia, precum și garanții de securitate pentru ei înșiși, amenințând că vor ucide ostaticii. În a treia zi, forțele speciale ruse au luat cu asalt clădirea, folosind tancuri, rachete și arme grele. Operațiunea s-a soldat cu moartea a 334 de persoane, iar sute de persoane au fost rănite. Au fost uciși și aproape toți agresorii, doar unul a supraviețuit. Nurpașa Kulaev, care a pledat nevinovat, a fost condamnat la închisoare pe viață.

De la începutul tragediei, autoritățile au mințit, subestimând numărul ostaticilor, ceea ce a dus la dubii privind versiunea oficială a desfășurării evenimentelor. Investigația oficială a „masacrului de la Beslan” a ignorat responsabilitatea autorităților federale și a forțelor de securitate pentru numărul uriaș de victime.

Ancheta nu este finalizată. Dosarul penal este încă deschis, numele celor responsabili pentru asaltul sângeros nu au fost pronunțate.

sursa