Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este bănuit de neglijență în serviciu în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Chișinău din 30 iunie. El și-a luat concediu din cont propriu și a promis că va colabora cu organul de urmărire penală, transmite Subiectul Zilei cu referire la Europa Libera.

Vasiloi a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost recunoscut în calitate de bănuit în dosarul atacului de pe aeroport. Potrivit lui, procurorul care investighează cazul nu a cerut suspendarea sa din funcție. Totuși, Vasiloi a decis să informeze Ministrul Afacerilor Interne despre faptul că figurează într-un dosar penal.

Potrivit Codului Penal, neglijența în serviciu care a dus la decesul unei persoane se pedepsește cu închisoare, de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Prezentând pe 4 septembrie rezultatele anchetei interne privind incidentul de pe aeroport, ministrul de Interne, Adrian Efros, a spus că Vasiloi și cinci angajați ai Poliției de Frontieră au fost sancționați cu mustrare aspră, iar alți patru au fost demiși.

Potrivit ministrului, ancheta internă a scos la iveală un „management defectuos și dotarea insuficientă” a sectorului Poliției de Frontieră de pe aeroport.

În urma aceleiași anchete, pe 6 septembrie, Guvernul l-a demis pe Igor Trofimov din funcția de secretar de stat al Ministerului de Interne, responsabil de elaborarea politicii de siguranță și ordine publică.

Pe 30 iunie, un bărbat de 43 de ani din Tadjikistan, care venise de la Istanbul, a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce i s-a refuzat intrarea pe teritoriul R. Moldova pe motiv că nu și-a putut explica scopul vizitei.

În timp ce era transferat în zona sterilă pentru a fi expulzat, el a sustras arma unui polițist de frontieră și l-a împușcat mortal pe acesta și pe un agent din securitatea aeroportuară.

Rănit în timpul asaltului forțelor speciale, atacatorul a decedat în spital peste câteva zile. Cadavrul lui a fost repatriat în Tadjikistan.