Piața neagră a țigaretelor din România a scăzut ușor în ianuarie 2024 până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. Astfel, cea mai mare pondere o dețin ţigările din Duty Free (peste 40%), urmată de produsele din tutun din Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%), susţine Marian Marcu, director General Novel Research.

Așadar, reprezentanții marilor companii de pe piața ţigărilor din România îşi pun mari speranţe în eforturile autorităților în domeniul combaterii contrabandei, și în special în anunțata instalare a primelor două scannere vamale din cele douăzeci și șase contractate în decembrie 2023 de către Ministerul Finanțelor din România, care urmează să fie instalate în vămile Giurgiulești din județul Galați și Albița din județul Vaslui.

Potrivit directorului relații externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, Ileana Dumitru, acestea sunt puncte pe granița de est a țării, de asemenea o zonă puternic afectată de traficul ilicit provenit din spațiul non-comunitar. 

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria atrage atenţia la inconsecvenţa autorităţilor şi la măsurile luate de acestia care stimulează contrabanda.

„Unele sunt de bun simț, precum cea recent adoptată, privind interdicția vânzării tuturor produselor din tutun sau cu nicotină către minori, dar cele mai multe cuprind prevederi confuze, cum ar fi o nouă definiție a fumatului fără…fum, sau radicale, ca de exemplu interzicerea expunerii produselor la raft, care ar avea ca efect creșterea contrabandei, mai ales în orașele mici și în mediul rural, unde se va putea comercializa orice de sub tejghea, inclusiv produse de pe piața neagră”, precizează Gilda Lazăr.

De asemenea, reprezentanții marilor companii consideră faptul că, în ultimele luni, contrabanda a început din nou să crească „se datorează creșterii accizelor în România” și, respectiv, consideră că „nu întâmplător fluxurile provin în principal de țări în care țigările sunt mai ieftine”. 

În acest sens, Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands afirmă că marile companii de pe piaţa ţigărilor din România pledează „pentru un sistem de accizare care să recunoască diferențele economice dintre statele membre și să evite creșterile masive de prețuri peste noapte, care ar afecta și mai mult consumatorii români și ar alimenta piața neagră”.

Potrivit Poliției de Frontieră din România, în 2023 s-a înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii cinci ani, iar față de anul 2022, constatările au crescut cu 40%. Astfel, au fost confiscate peste 5,5 milioane pachete de țigări, aproape 17 tone de tutun și 31 de tone tutun de narghilea. În acest context au fost destructurate trei grupuri infracţionale organizate, în care erau implicate 47 de persoane.

sursa