De câteva săptămâni judecătorii din Republica Moldova stau ca pe ace. Se întâmplă după ce de la o ședință la alta a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general interimar, Dumitru Robu cere acordul organului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința acestora.

Astfel, după ce Robu a primit acordul CSM pentru doi judecători, în aer atârnă cazul celui de al treilea judecător, mai exact judecătoare – Olesea Țurcan. Magistrata, care se află în concediu de maternitate, activează în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîşcani. Cererea privind cercetarea penală a fost înaintată de către procurorul general interimar în dimineața zilei de marți, 16 noiembrie. Membrii CSM însă au redirecționat sesizarea către Inspecția Judiciară pentru emiterea unei note informative, urmând să se expună pe subiect la următoarea ședință, adică azi, 23 noiembrie 2021.

Deși în cazul ședinței publice procurorul general interimar nu a divulgat numele judecătoarei, în presă s-au scurs informații precum că ar fi vorba e Olesea Țurcan, care în cele din urmă s-a autosesizat, făcând următoarele precizări:

În contextul demersului înaintat la CSM de către procurorul general interimar cu privire la percheziționarea, reținerea și arestarea unui judecător, în spațiul public au apărut unele informații care asigură opinia publică că în privința mea au fost constatate abateri disciplinare. Având în vedere conținutul informațiilor distribuite de presă, prin prezenta fac un apel către toate instituțiile mass-media să asigure distincția clară între fapte și opinii, să informeze cu privire la un fapt corect prin verificarea informației într-un mod imparțial și cu diminuarea pregnanței factorului politic. Or, informațiile care se vehiculează în spațiul public vin în contradicție evidentă cu faptele reale și sunt de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit și poate crea aparență unei politizării asumate în privința magistratului, a precizat Olesea Țurcan într-o notă informativă exclusivă pentru Realitatea.md.

Cu referire la faptul că CSM a expediat sesizarea către Inspecția Judiciară pentru emiterea unei note informative, Olesea Țurcan afirmă că organul în cauză nu are dreptul de a efectua astfel de acțiuni, iar unicul colegiu care îi poate verifica acțiunile este Colegiul Disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, magistrata anunță că acțiunile sale au fost anterior investigate de către un inspector judecător, concluziile acestuia fiind respinse, iar procedura disciplinară încetată.

În primul rând, Inspecția Judiciară nu este organul abilitat prin lege să constate abateri disciplinare în privința magistraților, iar singura autoritate din cadrul CSM cu competența de a examina cauzele este Colegiul Disciplinar. În acest sens, Colegiul Disciplinar a examinat raportul întocmit de inspectorul judecător doamna Diana Ioniță și a emis hotărârea numărul 12/6 din 28 mai 2021 prin care concluziile inspecției judiciare au fost declarate contradictorii, neargumentate și neîntemeiate, motiv pentru care procedura disciplinară a fost încetată, a adăugat Olesea Țurcan.

Tot în acest context, Țurcan susține că un dosar privind acțiunile sale a ajuns și pe masa Procuraturii Generale. Soarta acestuia ar fi aceiași ca și în procesele menționate mai sus.

În altă ordine de idei, prin răspunsul 22-299/20-1160 din 04.12.2020, Procuratura Republicii Moldova a examinat deja solicitarea de a verifica legalitatea acțiunilor judecătorului Țurcan Olesea cu încadrarea acestora în baza articolului 307 din Codul Penal fiind refuzată primirea din lipsă temeiul rezonabilă privind comiterea infracțiunii respective, se arată în informațiile furnizate de către Olesea Țurcan redacției Realitatea.md.

Cât despre ilegalitatea deciziei adoptată prin care au fost suspendate actele CNPF emise în perioada anului 2016-2017 și pentru care ar urma să fie anchetată, Olesea Țurcan face trimitere la faptul că Parlamentul a demis întreaga componență a CNPF.

În continuare se vehiculează informații care afectează în mod public ideea nelegalității încheierii prin care au fost suspendate actele CNPF emise în perioada anului 2016-2017. Este imperios faptul că la data de 09.09.2021, potrivit hotărârii Parlamentului Republicii Moldova numărul 106/2021, membrii Consiliul de administrare au fost demiși în corpore fiind constatat că, pe perioada anilor 2016-2020 instituția a dat dovadă de o exercitare a atribuțiilor inadecvată, insuficientă și tardivă, care au generat mai multe efecte nefaste pe piața financiară nebancară și a rezultat în degradare a acesteia, semnează în încheiere Olesea Țurcan.

Olesea Țurcan a ajuns în atenția presei, după ce anul trecut a emis o decizie judecătorească, prin care a fost instituită administrarea specială provizorie, compania de audit „Confidential-Audit” SRL fiind desemnată în calitate de organ executiv unipersonal al „Moldasig” SA, respectiv cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în cauză, scriu colegii de la zdg.

Deja la începutul anului curent, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Vara, CNPF anunța că pachetul majoritar de acțiuni al „Moldasig” SA a revenit în gestiunea statului, după ce Curtea de Apel Chișinău a dat câștig de cauză Comisiei împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, potrivit căreia, atribuțiile organelor de conducere și pachetul majoritar (75 la sută) al „Moldasig” SA – gestionate de către stat (în persoana CNPF) – au fost transmise în administrare specială provizorie unor companii private.

Este de menționat că, potrivit datelor din baze deschise, Olesea Țurcan activează în sistemul judecătoresc din 2015. CSM a propus-o președintelui Republicii Moldova în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Rîşcani, pe un termen de 5 ani. În luna martie 2021, Olesea Țurcan a fost suspendată pentru perioada aflării în concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de 3 ani, mai exact până la 15 ianuarie 2024, inclusiv.

Sursa: realitatea.md