La summitul Consiliului Uniunii Europene va fi discutată situația din Ucraina, Moldova și Georgia. După cum relatează Infotag, acest lucru a fost anunțat de președintele Uniunii Europene, Charles Michel.
Înainte de summitul de joi, el a trimis o scrisoare de invitație celor 27 de lideri ai statelor membre ale UE, menționând în ea Moldova și Georgia.
„Uniunea Europeană ar trebui să discute mai multe probleme politice care privesc relațiile noastre internaționale, inclusiv situația din Moldova și Georgia. Aceste două țări se află la un moment crucial în parcursul lor european”, a scris președintele UE.
De asemenea, în timpul summitului de două zile, șefii de stat din UE vor discuta despre războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Zelenski, care a fost, de asemenea, invitat la summit, va vorbi despre „planul său de victorie” și va prezenta noi măsuri pentru a obține pacea. Consiliul UE va discuta, de asemenea, despre situația din Orientul Mijlociu, competitivitate, durabilitate economică și migrație.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat săptămâna aceasta că „imaginea în Georgia este mai sumbră decât în Moldova”. Potrivit acestuia, acțiunile, declarațiile și promisiunile electorale recente ale partidului de guvernământ din Georgia îndepărtează țara de calea europeană și indică o evoluție spre autoritarism, care a pus în așteptare procesul de integrare în UE.
Potrivit lui Borrell, alegerile parlamentare din 26 octombrie vor fi un test pentru democrație și pentru parcursul european al Georgiei. Premierul georgian Irakli Kobakhidze a calificat drept „insultătoare” comparația Georgiei cu Republica Moldova.
„În ceea ce privește comparația dintre Georgia și Moldova, desigur că este absolut insultătoare. Știți că Georgia este înaintea Moldovei în toți parametrii, fie că este vorba de democrație, drepturile omului, economie. În ceea ce privește economia, noi am mărit diferența dintre economiile Georgiei și Moldovei cu 9 miliarde de dolari, ceea ce este un merit al faptului că noi, spre deosebire de Moldova, avem instituții de stat foarte puternice.
În ceea ce privește democrația și drepturile omului, partidele politice și mass-media au fost interzise în Moldova unul după altul. În Moldova au mai rămas doar două instituții media care emit la nivel național – primul și al doilea canal al radiodifuzorului public”, a declarat Kobakhidze.