Cotația cerealelor pe piețele mondiale s-a majorat miercuri, 15 martie relatează agrointel.ro.

După scăderile alarmante ale grâului la bursă, se pare că își revine ușor-ușor, crescând cu 0,8% ieri, pe Bursa de la Paris și cu 2,1% pe cea de la Chicago, ajungând la 269,25 euro/tonă pentru grâul MATIF, respectiv 252,24 dolari/tonă pentru grâul CBoT.

Creșterea prețului la grâu se datorează situației actuale incerte privind acordul de cereale, după ce Rusia ar fi cerut prelungirea contractelor cu doar 60 de zile, adică jumătate din perioada stabilită în prevederile înțelegerii. Și valoarea porumbului a crescut, fiind cotată la 247,04 euro/tonă la Bursa de la Chicago.
După o serie de scăderi de preț timp de două zile, prețurile cerealelor la bursele mondiale cresc din nou. Cauza directă a creșterilor pare să fie situația neclară privind extinderea coridoarelor umanitare pentru exporturile de cereale din Ucraina pe mare, pentru încă 120 de zile. După cum se dovedește, Rusia este nemulțumită și stabilește condiții acceptând prelungirea contractelor cu doar 60 de zile.

Grâul sub contract pentru livrare în luna mai a crescut ieri cu 0,8% pe Matif și a costat 269,25 euro/tonă.
Prețul porumbului la bursa din Paris în contractul din iunie a crescut cu 0,9% și s-a ridicat la 264,75 euro/tonă, scăzând cu 23,5% în ultimul an.
Grâul de la Chicago Board of Trade, în contractul din martie, a crescut cu 2,1%, până la 252,24 dolari/tonă și a scăzut cu 37,0% în ultimul an.
De asemenea, cotația porumbului dintr-un contract de livrare în martie la Bursa de Valori din Chicago a crescut cu 0,5%. și s-a ridicat la 247,04 euro/t, scăzând cu 13,8% în ultimul an.

Bursa de Valori din Chicago este în prezent dominată de un trend ascendent pe termen lung, cel pe termen mediu este în scădere, iar cel pe termen scurt este în scădere.

sursa