Mai mulți studenți de la Universitatea de Stat din Moldova au protestat în fața instituției, nemulțumiți de faptul că trebuie să susțină examenele cu prezență fizică, în timp ce studenți de la alte instituții de învățământ superior vor face acest lucru în regim online. Protestatarii s-au arătat îngrijorați de faptul că rata de vaccinare anti-COVID-19 este foarte joasă în rândul studenților, iar desfășurarea examenelor în format fizic ar putea contribui la răspândirea virusului, transmite IPN.

Tinerii s-au declarat nemulțumiți și de faptul că, după ce au făcut ore online, vor trebui să se deplaseze din localități îndepărtate, pentru a veni la USM să susțină examenele din sesiunea de iarnă, iar financiar mulți nu vor putea să își permită acest lucru.

Rectorul USM, Igor Șarov, care a discutat cu studenții protestatari, a spus că sesiunea de examene nu poate fi organizată online, întrucât acest lucru contravine deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Decizia rectorilor de la alte universități de a organiza examene online a fost luată până la hotărârea respectivă a  CNESP, care prevede că examenele trebuie să se desfășoare cu prezență fizică.

Igor Șarov a îndemnat studenții să se vaccineze împotriva noului coronavirus și a dat asigurări că va lua toate măsurile ca, în timpul examenelor, să se respecte măsurile de protecție anti-COVID-19. Potrivit rectorului USM, 85% dintre profesorii de la Universitatea de Stat au fost imunizați împotriva virusului SARS-CoV-2, iar rata de vaccinare în rândul studenților a crescut de la 20 la 45%. Pentru a evita aglomerarea, în aceeași zi se vor organiza trei examene, la ore diferite.

După ce au discutat cu rectorul USM, studenții protestatari au anunțat că vor merge să protesteze și în fața Guvernului.