Problema numărului de secții de votare din străinătate pentru alegerile din Republica Moldova a fost întotdeauna ridicată în cadrul rapoartelor Misiunii de Observare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Despre aceasta a declarat Stefan Schennach, participant la misiunile de observare a alegerilor din Moldova din partea APCE, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai opoziției parlamentare și ai comunității de experți, care a avut loc în cadrul sesiunii de vară a APCE la Strasbourg.
După cum a menționat Stefan Schennach, observatorii au fost întotdeauna nedumeriți de faptul că „de ce în Italia, de exemplu, se deschid 30-40 de secții de votare, iar în Rusia, unde sunt mai mulți cetățeni moldoveni, doar cinci.”
În cadrul discuției despre legea recent adoptată privind implementarea parțială a votului prin corespondență, s-a subliniat că acest document nu a luat în considerare interesele tuturor alegătorilor moldoveni, deși opoziția parlamentară a atras atenția în mod special asupra acestui aspect.
„Noi, reprezentanții APCE, ne-am întâlnit cu Maia Sandu după victoria ei la alegerile trecute și atunci am avertizat: vorbiți mai prudent, reprezentând majoritatea, deoarece aceasta aparține nu doar vouă, ci și altor partide. Ei bine, ne vom întâlni din nou în curând, când Misiunea de Observare a APCE pentru alegeri va ajunge la Chișinău,” a concluzionat Stefan Schennach.
Deputații blocului de opoziție parlamentară și reprezentanții comunității de experți s-au aflat la Strasbourg în perioada 24-28 iunie. Ei s-au întâlnit cu liderii grupurilor politice din APCE, cu coraportorii pentru Moldova, cu reprezentanți ai Comitetului de Monitorizare și ai Comisiei de la Veneția, scrie @enewsmd.