Război în Ucraina. Spionajul militar ucrainean transmite că, în august 2023, a desfăşurat o misiune pe teritoriul Rusiei, în urma căreia a distrus un bombardier rusesc TU-22M3 și a dezactivat alte două, potrivit PravdaUA. Pentru a distruge bombardierele, agenţii GUR au mers pe jos peste 600 de kilometri, în teritoriul inamic.

Spionii GUR, printre care şi Oleg Babii, s-au infiltrat 600 de kilomeri în spatele liniilor inamice pentru a distruge trei bombardiere ruseşti pe aerodromul Solţi. A fost şi ultima misiune a colonelului ucrainean, care a murit într-o ambuscadă a ruşilor, pe drumul de întoarcere. Oleg Babii a fost decorat post-mortem cu titlul Erou al Ucrainei și cea mai înaltă distincție, Steaua de Aur.

GUR transmite că misiunea unității lui Oleg Babii a afectat capacitatea Rusiei de a mai efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean, distrugând elemente de infrastructură critică. Divizii întregi ale forțelor de ocupație ruse au pierdut capacitatea de luptă, iar sistemul de comandă al trupelor și armelor a suferit perturbări.

Devenit erou post-mortem, colonelul Oleg Babii a participat la nouă misiuni de recunoaştere pe teritoriul ucrainean ocupat temporar, dar şi în teritoriul inamicului, misiuni care au schimbat de fapt cursul acestui război.

În operaţiunile desfăşurate în spatele liniilor inamice, Babii a identificat 70 de obiective strategice, centre de comandă şi echipament militar. Informațiile au fost folosite de Forțele Armate ucrainene pentru planificarea operațiunilor de eliberare a TOT (teritorii ocupate temporar) și pentru a provoca pagube semnificative țintelor inamice.

Ultima misiune a colonelului Oleg Babii

Ultima misiune reușită a grupului de informații condus de Oleg Babii – distrugerea și dezactivarea a trei bombardiere rusești TU-22M3 – a perturbat semnificativ planurile conducerii militare ruse de a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei și, de fapt, a destabilizat complet operațiunile bazelor lor aeriene și de aviație pe distanțe lungi. Potrivit GUR, acest lucru a cauzat pierderi economice semnificative Moscovei.

La întoarcerea în Ucraina, grupul de recunoaștere al colonelului Oleg Babii a căzut într-o ambuscadă, iar militarul ucrainean a murit din cauza rănilor grave. Pentru sacrificiul său, Babii a primit titlul de Erou al Ucrainei cu acordarea ordinului “Steaua de Aur”. Eroul lasă în urmă o soție și doi copii. Fiica cea mică a ucraineanului avea doar un an în momentul morții tatălui ei.