Situația Covid în capitală se agravează, atenționează primarul general Ion Ceban, asta după ce o perioadă s-a înregistrat scăderea numărului persoanelor infectate. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primăriei Chișinău din această dimineață.

Potrivit datelor statistice, de săptămâna trecută în capitală avem o tendință de creștere a cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus.

„În creştere se atestă formele grave şi foarte grave de coronavirus. Până în prezent în capitală au fost atestate 69.453 cazuri confirmate de Covid-19, iar în prezent în spitalele strategice din Chişinău sunt internaţi 932 de bolnavi”, a declarat Ceban.

Astfel în şedinţa operativă de astăzi primarul solicitat ca instituţiile medicale să activeze în regim de alertă. Ceban a dispus asigurarea funcţionalităţii tuturor spitalelor municipale strategice unde sunt trataţi pacienţi cu Covid-19.

Mai mult, a cerut reactivarea celor 130 de paturi la Spitalul de Ftiziopneumologie. La fel sunt rezervă strategică de paturi și la Centrul Covid-19 de la MoldExpo.

Între timp a solicitat pregătirea procesului de demarare a vaccinării etapizate anti-Covid și asigurarea instituţiilor medicale cu echipament, mijloace de protecţie şi medicamente.

„Vin cu îndemnul în continuare de a respecta măsurile de protecţie şi prevenire împotriva infectării cu Covid-19”, spune acesta.

Edilul a mai cerut de la responsabilii de la primărie un raport cu privire la funcționarea sistemului Jira, câte persoane sunt monitorizate și câți medici sunt implicați.