Primăria Municipiului Chișinău a anunțat un plan de modernizare pentru două intersecții importante din capitală, cu instalarea de semafoare inteligente până la sfârșitul anului curent. Proiectul este realizat printr-o donație de la o companie austriacă specializată în soluții inteligente pentru controlul și managementul traficului.

Intersecțiile care vor beneficia de modernizare sunt:

Bd. C. Negruzzi – bd. Iu. Gagarin – str. Albișoara – str. D. Cantemir
Bd. Iu. Gagarin – bd. Decebal – șos. Muncești
„Modernizarea obiectivelor de semafoare constă în instalarea echipamentului inteligent și a softului aferent, care sunt oferite cu titlu de donație de o companie din Austria, în baza Acordului de colaborare încheiat cu Primăria Municipiului Chișinău,” se arată în comunicat.

Valoarea totală a donației, care include lucrările de analiză și proiectare, este estimată la 120 de mii de euro.

Semafoarele inteligente au capacitatea de a evalua numărul autoturismelor în intersecție și determină autonom lungimea undei pe benzile de deplasare, cu scopul de a reduce ambuteiajele. În plus, aceste echipamente sunt menite să descurajeze manevrele periculoase ale șoferilor, contribuind la prevenirea accidentelor grave.

„La fel, aceste echipamente au rolul de a descuraja manevrele periculoase ale șoferilor, contribuind astfel la evitarea accidentelor grave,” mai scriu cei de la Primărie.

În contextul acestei modernizări, Primăria a amintit de succesul anterior cu instalarea semafoarelor inteligente la nodul rutier „bd. Dacia – str. Băcioii Noi”, o intersecție cunoscută anterior ca fiind una dintre cele mai periculoase din municipiu. După instalarea semafoarelor inteligente, în acea zonă nu au mai fost înregistrate accidente grave.

„Amintim că la finele anului trecut a fost dotat cu semafoare inteligente nodul rutier „bd. Dacia – str. Băcioii Noi” – una dintre cele mai periculoase intersecții din municipiu, unde, conform datelor poliției, 70 la sută din accidentele rutiere erau cu urmări fatale. De la instalarea acestora și până în prezent, în nodul rutier nu au fost înregistrate accidente grave,” se mai scrie în comunicat.