Premise de reducere a tarifelor la gazele naturale vor exista abia la primăvară. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, la emisiunea Rezoomat de la RLive. Potrivit oficialului, tariful la gaz ar putea ajunge la 16-17 lei.

„Prețul trebuie să fie cu circa doi lei mai mic. Dar când se v-a întâmpla acest lucru? În primul rând când nu vom mai avea devieri financiare, dar le vom recupera curând. A doua este prețul de achiziție, care deja la Energocom sperăm în următoarea perioadă să fie mai mic. Speranțele sunt bazate pe anumite analize care există. Tariful va fi între 16-17 lei, cu 2 lei mai mic. Nu uitați că tariful la transport a crescut, tariful de distribuție s-a modificat și în această vară pentru fiecare întreprindere. Tariful nu depinde doar de prețul de achiziție, dar de costul de transport și de volum ”, a declarat Ceban.

Amintim că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” că tarifele la gazele naturale ar urma să fie scăzute abia în a doua jumătate a anului viitor. Potrivit lui, pentru a putea să scădem tarifele din facturi, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate anul trecut la prețuri foarte mari.

În vară, ANRE a putut scădea tarifele la gaz pentru că noi am spus că vom putea livra gaz mai ieftin. Sigur că eu mi-aș fi dorit ca noi să supra-înplinim planul ăsta și să vindem gazul achiziționat și mai ieftin, nu cu 600, dar cu 500 de dolari. Dacă noi am fi avut posibilitatea să-l vindem cu 500, am fi avut premise pentru scăderea tarifelor. Uite că nu am putut dilua volumele mai scumpe (achiziționate anul trecut, n.r.). Noi am intrat în luna aprilie 2023 cu peste 200 milioane metri cubi de gaz cu costul mediu ponderat de peste 1000-1100 de dolari. Asta a tras în sus media ponderată a prețului gazelor inclusiv pentru iarna aceasta. Dacă mergem după acest preț, până la sfârșitul iernii vom ieși pe zero, adică vom amortiza complet acel cost al gazelor scumpe și anul viitor eu mă aștept la reducerea prețurilor, dacă nu se va întâmpla ceva extraordinar pe piața mondială” a declarat Parlicov.

Potrivit lui, scăderea tarifelor deja nu prea are sens la sfârșitul iernii, pentru că vara consumurile sunt foarte mici și, ”în funcție de prețurile de achiziție din vară și stocurile pe care le vom putea face pe iarna următoare, cred că tarifele la gaze vor fi revizuite mai spre a doua jumătate, înspre toamna anului 2024”.

Cu tariful acesta toată lumea este pe zero, respectiv anul viitor, când vom avea o claritate mai bună ce se întâmplă pe piața internațională, mai aproape de toamna viitoare vom putea reveni la discuția despre tarife” a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei a subliniat că stocurile actuale de gaze naturale ar urma să ne ajungă până în primăvară, ele fiind cumpărate de la mai multe companii de pe piața internațională.

În total, cred că am cumpărat de la vreo zece companii și mă bucură acest lucru, pentru că mă simt foarte sigur în situația în care nu depindem de un singur furnizor. Poți negocia direct, poți avea încredere că, indiferent de ce se întâmplă, poți găsi un furnizor, nimeni nu-ți atașează condiționalități politice legate de anumite volume sau anumit preț. Noi ne maturizăm ca țară” a notat oficialul.

El a declarat că, după ce iarna trecută a fost cea mai grea pentru consumatori, sezonul rece care urmează să se înceapă va fi unul mult mai ușor.

Am scăzut tarifele la gaz, cu aproape 40% mai ieftin. Deja o să avem energie mai ieftină, pentru că între timp s-a ieftinit deja de două ori și posibil să se mai ieftinească o dată. Avem prețul fix, indiferent de ce se va întâmpla pe piața internațională, am păstrat compensațiile” a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei a ținut, însă, să explice că mai importantă decât scăderea tarifelor la gaze este eficientizarea energetică a clădirilor.

Noi nu întâmplător punem accentul acum pe programe de eficiență energetică, pentru că, oricât de ieftin nu ar fi gazul, dar dacă tu 50% din energie o pierzi, se duce pe fereastră, pe hogeac, pe ușă, pe pereți, blocurile din Chișinău activează ca radiatoare, practic, pentru a încălzi mediul înconjurător. Sigur că oamenii plătesc facturi mari nu atât din cauza faptului că prețurile sunt înalte, cât din cauza faptului că noi consumăm cam de două ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat comparativ cu UE. Asta ar însemna că facturile noastre ar putea fi înjumătățite dacă am ajunge la nivelul actual de performanță energetică a clădirilor, nu vorbim de lucruri foarte avansate, cu clădiri cu consum aproape de zero. Deci, ceva foarte de bază, izolări, geamuri, uși, poduri izolate, sisteme de încălzire mai eficiente, etc. Cu chestii foarte de bază noi am putea reduce facturile oamenilor practic dublu” a subliniat Parlicov.

Oficialul a notat că standardele de eficiență energetică a clădirilor deja sunt incluse în legislația națională, acestea fiind specificate ca cerință și ca obligativitate atunci când se construiesc blocuri noi.

Asta pentru că, atunci când omul își cumpără un apartament, el trebuie să înțeleagă ce clasă energetică are blocul respectiv. Pe lângă faptul că el plătește pentru apartament, ce costuri el o să aibă pentru întreținerea acestui apartament după ce o să-l procure. Astea sunt lucrurile care au fost implementate în legislație și urmează a fi implementate pe parcursul anilor viitori, asta înseamnă că toate clădirile urmează să treacă printr-o procedură de certificare a performanței energetice, iar acest certificat va deveni obligatoriu spre prezentare tuturor celor care fac tranzacții cu imobile. Treptat, noi trebuie să aducem discuția la subiectul cum reducem facturile, iar cel mai mare potențial de reducere a facturilor au măsurile de eficiență energetică” a conchis Parlicov.

sursa