Guvernul Republicii Moldova a aprobat, la data de 6 decembrie, o Hotărâre prin care se stabilește cuantumul salariului minim pe țară pentru anul 2024. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim lunar va fi de 5 mii lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore, reprezentând 29,58 lei pe oră. Această măsură reflectă o creștere semnificativă de 25% față de salariul minim din anul curent, care este de 4 mii lei.

Decizia de a majora salariul minim vine în contextul eforturilor de asigurare a unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării, având în vedere nevoia de menținere a puterii de cumpărare a salariaților și de asigurare a unui mediu concurențial echitabil, atât la nivel regional, cât și internațional, în ceea ce privește utilizarea forței de muncă.

Cuantumul salariului minim este determinat luând în considerare condițiile economice specifice, nivelul salariului mediu pe economia națională și prognoza ratei inflației. Salariul minim reprezintă nivelul minim al retribuției în lei, stabilit de stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub care angajatorul nu are dreptul să plătească pentru norma de muncă lunară sau orară efectuată de angajat. Este important de subliniat că salariul minim trebuie respectat de toți agenții economici, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că în cazul în care programul de muncă este mai mic de 40 de ore pe săptămână conform legii, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar la numărul mediu de ore lucrate lunar, în conformitate cu programul legal de lucru aprobat.

Această majorare a salariului minim pe țară implică creșteri salariale pentru aproximativ 36 de mii de salariați din sectorul bugetar, conform estimărilor. Un aspect important este că, începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, aplicându-l în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.