Șeful Direcției Sănătate din Chișinău regretă pasivitatea și inacțiunea reprezentanților Ministerului Sănătății, în special a șefei instituției, Ala Nemerenco, în contextul deconectărilor de energie, care au afectat implicit spitalele municipale, care deservesc cel mai mare număr de pacienți din țară. Boris Gîlca este nemulțumit că ministerul nu s-a interesat care este starea în spitale, cum e gestionată criza și dacă este necesară o intervenție, inclusiv din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care poate asigura cu generatoare mobile anumite departamente medicale în situații critice.
Șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca, a precizat că în toate instituțiile medicale municipale sunt activate celulele de criza, active 24 din 24 ore.
”Dna ministru Ala Nemerenco, permiteți să vă raportez: sistemul municipal de sănătate activează în conditii de conformitate, nu vă deranjași și dormiți liniștită! Deconectările repetate de astăzi de la curentul electric au fost o mare provocare, dar și un test al planului de reziliență a sistemului de sănătate municipal. În 8 din cele 9 spitale municipale s-au conectat imediat, în mod automat, sursele alternative, generatoarele electrice. Nu a fost perturbată activitatea și nu au fost stopate sau amânate intervențiile medicale. Doar la Spitalul clinic municipal de Ftiziopneumologie nu a fost temporar curent electric, deoarece spitalul nu are generator. Totodată, la Spitalul clinic municipal pentru copii nr. 1, generatorul, care este unul de capacitate mică, a asigurat, în regim de urgență, curentul necesar în Unitatea de Primiri Urgente și în Departamentul de Terapie Intensivă și Reanimare”, a scris Boris Gîlca pe pagina sa de pe o rețea de scoializare.
Funcționarul le-a mulțumit directorilor de instituții medicale, echipelor manageriale și personalului angajat pentru mobilizare și responsabilitatea dedicată. Totuși, Boris Gîlca face un apel către autoritățile centrale să intervină pentru a asigura cu generatoare toate instituțiile.
”Vom remite un demers oficial să ne asigurați cu 2 generatoare electrice de 50 kWt pentru Spitalul clinic municipal de Ftiziopneumologie și Spitalul clinic municipal pentru copii nr. 1. Este esențial în această perioadă de incertitudine și când avem toată iarna inainte”, a mai adăugat Boris Gîlca.
Șeful Direcției Sănătate cere intervenția de urgență, pe termen scurt, a autorităților centrale. Funcționarul a precizat că oricum, pentru anul viitor, municipalitatea va bugeta achiziționarea de surse alternative pentru spitale, inclusiv generatoare.