Cotația grâului a crescut semnificativ luni, după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, potrivit SubiectulZilei.

În urma unei înțelegeri intermediată acum un an de către ONU și Turcia, Ucraina a fost autorizată să exporte cereale prin porturile din sud, pe cale maritimă, după o perioadă de blocadă impusă de Rusia în urma izbucnirii războiului.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori și urma să expire luni. Moscova a argumentat în ultimele luni că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru o nouă prelungire.

“Din păcate, acordurile referitoare la Marea Neagră nu mai sunt valabile începând de azi”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, într-un comunicat de presă. “Efectele acestora încetează întrucât partea privitoare la Rusia nu a fost încă pusă în aplicare.”

Rusia a ridicat mai multe probleme în legătură cu exporturile sale de cereale și îngrășăminte, susținând că acestea continuă să întâmpine obstacole, chiar dacă nu sunt direct afectate de sancțiunile occidentale. Rusia a formulat mai multe cereri pe care afirmă că nu au primit încă un răspuns. “Imediat ce partea referitoare la Rusia din acorduri este îndeplinită, vom reveni imediat la implementarea acordului”, a adăugat Peskov.

Luni, Rusia a acuzat Ucraina că ar fi atacat podul care leagă Crimeea de teritoriul rus. Potrivit surselor ruse, dronele au fost folosite în acest atac, iar exploziile au dus la moartea a două persoane.

Potrivit unui martor Reuters și MarineTraffic.com, ultima navă care transporta cereale ucrainene a părăsit portul Odessa duminică dimineața, înainte de expirarea termenului pentru prelungirea acordului.

Rusia a refuzat să înregistreze nave noi începând cu 27 iunie, iar această inițiativă va expira luni, cu excepția cazului în care Moscova este de acord să o prelungească.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres așteaptă un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la o propunere de prelungire a acordului.

Într-un apel telefonic cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, sâmbătă, Putin a menționat că angajamentele pentru eliminarea obstacolelor în calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, conform surselor Kremlinului.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acordul intermediat de ONU și Turcia în iulie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Acordul a fost anterior prelungit cu două luni în data de 17 mai.

Oficialii ucraineni nu au făcut deocamdată nicio declarație cu privire la plecarea navei TQ Samsun, sub pavilion turcesc, din portul Odessa.

Într-o convorbire telefonică cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, președintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care a expirat pe 17 iulie, nu a fost atins.