În urma unei înțelegeri mediate acum un an de către ONU și Turcia, Ucraina a fost autorizată să exporte cereale pe cale maritimă prin porturile din sud, după o perioadă în care Rusia a impus o blocadă, conform informațiilor de la Politics.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori și urma să expire luni. Moscova a susținut că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru o nouă prelungire.

“De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de azi”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. “Din păcate, partea referitoare la Rusia din aceste acorduri privind Marea Neagră nu a fost încă implementată, așa că efectele lor încetează.”

Moscova a reclamat de mai multe ori că exporturile de cereale și îngrășăminte rusești întâmpină obstacole, chiar dacă nu sunt supuse direct sancțiunilor occidentale.

Kremlinul afirmă că încetarea acordului nu are legătură cu atacul asupra podului din Crimeea.

Rusia a făcut mai multe cereri nesoluționate. “Imediat ce partea rusă își îndeplinește obligațiile din acord, Rusia va reveni la implementarea lui”, a spus Peskov.

Luni, Rusia a acuzat Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Potrivit surselor ruse, dronele au fost folosite în atac și două persoane au murit în explozii.

Peskov a susținut că decizia privind acordul nu are legătură cu acest “act terorist” și l-a atribuit Ucrainei. “Sunt evenimente complet nelegate. Această poziție a fost anunțată de președintele (Vladimir) Putin înainte de atac”, a spus purtătorul de cuvânt.

Forțele armate ucrainene sugerează că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei, dar presa din Ucraina citează surse neidentificate care susțin că Serviciul de Securitate Ucrainean se află în spatele atacului.