Șapte persoane, cercetate penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Percheziții ale procurorilor PCCOCS la punctele de colectare a fierului vechi şi la oficiile a două societăţi comerciale specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile. Acestea au scos la iveală documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 telefoane mobile, aproximativ 200000 de lei, şi peste 3000 dolari SUA, mijloace bănești care nu au fost contabilizate.

Făptuitorii sunt învinuiţi de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Agenţii economici înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite din numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării.

Învinuiții achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încât suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.

Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenți economici, începând cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei. În prezent, se întreprind acţiunile care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului.

La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă.

Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăți (casă, automobile de lux, terenuri etc.) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmând a fi verificată.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvârşirea infracţiunii au fost reţinute, iar în data de 17.08.2017, în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de până la 10 ani de închisoare.