Salvatorii desfășoară acțiuni de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Măsurile de informare au loc, în special, în zilele de odihnă, când persoanele își petrec timpul la scăldat, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menționat că acțiunile au scopul de a informa populația despre regulile de siguranță și comportamentul corect în timpul scăldatului, precum și în preajma bazinelor acvatice.

„O atenție deosebită este acordată riscului de înec în urma consumului băuturilor alcoolice. Astfel, salvatorii îndeamnă cetățenii să evite consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec”, a spus Liliana Pușcașu.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să se abțină de la scăldatul în locuri necunoscute și neamenajate cu stații de salvare, precum și de la plonjarea în apă curgătoare. „O atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor, în deosebi în perioada vacanței de vară și a caniculei. Maturii sunt rugați să ghideze copii în apă, în locurile special amenajate, să-i monitorizeze strict și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice”, a menționat Liliana Pușcașu.

Campania de prevenire a înecurilor se desfășoară pe tot parcursul verii. 

Potrivit IGSU, de la începutul anului curent, 39 de persoane, printre care cinci minori, s-au înecat în bazinele acvatice din țară.