În acest an s-au împlinit trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite. În acest răstimp, Chișinăul a devenit parte a mai multor tratate și convenții internaționale, contribuie la misiunile de menținere a păcii în lume. Totodată, ONU reprezintă o platformă importantă pentru R.Moldova ca să ceară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.
În cei 30 de ani, R. Moldova devenit parte la peste 300 de tratate și convenții internaționale din cadrul ONU și agențiilor sale și a fost aleasă în peste 40 de structuri ale Organizației Națiunilor Unite.
Totodată, R. Moldova s-a angajat să implementeze Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
De asemenea, R. Moldova valorifică cu succes platforma UNESCO, pentru promovarea patrimoniului cultural, fiind recunoscute la nivel mondial mărțișorul, colindul în ceată bărbătească, iar în curând urmează să fie aprobat și dosarul cămășii tradiționale.
Chișinăul contribuie la misiunile de menținere a păcii din mai multe țări, a subliniat șeful Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Victor Lăpușneanu:
„Republica Moldova contribuie la sinergia comună de consolidare și menținere a păcii internaționale. În perioada 2003-2021, bunăoară, Armata Națională a Moldovei a contribuit cu peste 150 militari, inclusiv 12 militari femei, în cadrul misiunilor de menținere a păcii. Republica Moldova participă și în acest an cu un contingent de 33 de militari ai Armatei Naționale în cadrul Forței interimare ai Națiunii Unite din Liban. Pe aceeași linie se înscrie și susținerea de către țara noastră a agentei ONU „Femeile, pacea și securitatea”, a declarat Victor Lăpușneanu.
Totodată, Organizația Națiunilor Unite reprezintă o platformă globală de promovare a mesajului privind retragerea trupelor străine din R. Moldova. În luna iunie 2018, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Chișinăul va depune în continuare eforturi pentru a promova această rezoluție și mesajul de retragere a trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova, a mai spus Victor Lăpușneanu:
„ Într-adevăr, în cadrul ONU, de altfel ca și în alte foruri multilaterale, obiectivul retragerii complete și necondiționate a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova constituie un element indispensabil al agendei noastre externe și o constantă a pledoariilor și discursurilor țării noastre indiferent de formatul discuțiilor. Pentru noi, bineînțeles că platforma ONU este o platformă globală unde sunt reprezentate toate statele lumii. Noi vom depune în continuare, mă refer aici la diplomație Republicii Moldova, eforturi pentru a promova această rezoluție și ea este practic parte a fiecărui discurs național.”, a spus Victor Lăpușneanu.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite este cea mai importantă reuniune a ONU în cadrul căreia liderii mondiali discută provocările globale și trasează prioritățile pe agenda organizației.