Forțele armate ucrainene folosesc în nordul republicii populare autoproclamate Luhansk (LNR) un dispozitiv livrat din România, similar sistemului sovietic “Partizan”, a comunicat, pentru RIA – Novosti, locotenent-colonelul în retragere Andrei Marociko, informează Rador Radio România.

“În sectorul Svatovo-Kremennaia, militarii ucraineni folosesc un dispozitiv similar sistemului ‘Partizan’. În zona localităților Cervonaia Dibrova și Serebrianka, militanții ucraineni au început să folosească un lansator de rachete portabil (similar sistemului sovietic 9P132 Grad-P), adaptat pentru tragerea cu proiectile M21-OF-S. Potrivit datelor preliminare, aceste dispozitive și munițiile neghidate au fost trimise recent subunității naționaliste a formațiunilor armate ale Ucrainei din România”, a comunicat Marociko agenției rusești de presă.

Sisteme de acest gen se găseau în Bulgaria, Polonia și Cehia încă de pe vremea semnării Tratatului de la Varșovia, a mai spus Marociko.

Ce este teritoriul Luhansk (Lugansk)

Republica Populară Lugansk sau Lugansk (rusă : Луга́нская Наро́дная Респу́блика ,Luganskaya Narodnaya Respublika, prescurtat ca LPR sau LNR , rusă: ЛНР ) este o republică a Rusiei în părțile ocupate Regiunea Lugansk din estul Ucrainei , cu capitala la Lugansk . LPR a fost proclamată de paramilitari susținuți de ruși în 2014 și a funcționat inițial ca stat separatist până când a fost anexat de Rusia în 2022 . Întregul teritoriu al LPR este privit ca teritoriu suveran al Ucrainei de aproape toate statele membre ONU .

În urma Revoluției demnității din Ucraina din 2014, în partea de est a țării au izbucnit tulburări contrarevoluționare pro-ruse . Rusia a anexat Crimeea de Ucraina, în timp ce separatiștii înarmați au confiscat clădirile guvernamentale și au proclamat Republica Populară Lugansk (LPR) și Republica Populară Donețk (RPD) drept state independente. Acest lucru a declanșat războiul în Donbas , parte a războiului ruso-ucrainean mai larg . LPR și DPR sunt adesea descrise ca state marionete ale Rusiei în timpul acestui conflict. Ei nu au primit nicio recunoaștere internațională din partea statelor membre ale Națiunilor Unite înainte de 2022.

La 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut LPR și DPR ca state suverane. Trei zile mai târziu, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei , parțial sub pretextul protejării republicilor. Forțele ruse au capturat mai mult din regiunea Lugansk (aproape toată), care a devenit parte a LPR. În septembrie 2022, Rusia a proclamat anexarea LPR și a altor teritorii ocupate , în urma unor referendumuri ilegale care erau ilegale conform dreptului internațional. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care cere țărilor să nu recunoască ceea ce a numit „tentativa de anexare ilegală” și a cerut Rusiei „să se retragă imediat, complet și necondiționat”.

Șeful Republicii Populare Lugansk este Leonid Pasechnik . Potrivit unui raport al Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI), ideologia LPR este modelată de elemente ale naționalismului rus de dreapta , imperialismului rus și fundamentalismului ortodox . Organizații precum Biroul ONU pentru Drepturile Omului și Human Rights Watch au raportat abuzuri ale drepturilor omului în LPR , inclusiv internări, torturi, crime extrajudiciare, recrutare forțată , precum și represiuni politice și mediatice. Ucraina consideră LPR și DPR ca organizații teroriste.

sursa