Rujeola se răspândește rapid în ultima perioadă în Republica Moldova

De la începutul lunii mai anului curent, au fost înregistrate deja 16 cazuri de rujeolă. Doar un caz de import din Ucraina a fost cauza apariției altor 14 cazuri secundare în Capitală. Din totalul de bolnavi 14 sunt de etnie romă, se arată în datele furnizate de Centrul de Sănătate de Publică din Chișinău.

În majoritatea cazurilor (87,5%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei.

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentând 11 cazuri. Este de menționat faptul că au fost afectați 2 copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

De menționat că, maladia se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecției este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Situaţia epidemiologică prin rujeolă este nefavorabilă în ţările vecine România şi Ucraina. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cu complicaţii foarte grave, care poate provoca decese.