Resursele de apă din Republica Moldova sunt foarte limitate și provin în principal din râurile Nistru și Prut. Majoritatea localităților utilizează apele subterane prin fântâni arteziene, a declarat la Radio Moldova vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu.

Este esențial să nu permitem îndiguirea ilegală a râurilor pentru acumularea apei în scopuri de irigare, o practică observată în ultimii ani, a subliniat el.

„În acestă perioadă, avem două surse sigure de apă. O alternativă ar fi apele subterane. La moment se discută între Ministerul Mediului și cel al Agriculturii o modalitate de a utiliza această apă pentru irigare exclusiv prin picurare culturilor horticole. Aici tot trebuie să fim foarte atenți, pentru că apele subterane au mineralizare ridicată și utilizarea neconformă a acestor ape duce la salinizarea terenurilor. A doua alternativă ar fi utilizarea apelor uzate. Este o practică în UE și nu numai”, a precizat Radu Cazacu.

Premierul Dorin Recean a îndemnat ieri cetățenii să consume rațional apa. Totodată, a cerut Ministerului Mediului să monitorizeze situația lacurilor din Republica Moldova, deoarece o parte dintre acestea au secat.

În Republica Moldova există aproximativ 4.500 de lacuri de acumulare.

sursa