Situație inedită pentru Republica Moldova. Țara noastră va avea propriul cetățean în Parlamentul Uniunii Europene. Europarlamentarul român Corina Crețu a anunțat că a primit aviz pozitiv din partea autorităților de la Chișinău privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova și urmează să i se elibereze actele de identitate.

Deputatul UE a precizat că a depus cererea pentru dobândirea cetățeniei încă acum un an în calitate de urmașă a bunicilor ei, care s-au refugiat din Basarabia când mama ei avea doar doi ani.

”Cu mare emoție doresc să anunț faptul că în ziua în care Parlamentul Republicii Moldova a votat revenirea la limba romana ca limba oficială, la exact 103 de la nașterea bunicii mele la Chișinău, am primit aviz pozitiv privind dobândirea, pe lângă cetățenia României, și cea a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, ca urmașa a bunicilor mei nevoiți să fugă din calea invaziei rusești”, a scris Corina Crețu pe o rețea socială.

Europarlamentarul a adăugat că în continuare va sprijini românii din Republica Moldova să își îndeplinească aspirațiile de libertate și de apartenență la marea familie europeană.

”Sunt mândră că am putut vota, din funcțiile pe care le-am avut, atât pentru ridicarea vizelor cetățenilor din Republica Moldova, cât și pentru statutul de țară asociată și apoi țară candidată pentru apartenența la Uniunea Europeană. Din funcția de Comisar European, am aprobat numeroase proiecte transfrontaliere Romania-Republica Moldova, am angrenat resurse mai ales în Strategia Dunării și am declarat, în numele Comisiei Europene, în 2018, orașul Ungheni drept orășel european. Am fost și voi rămâne convinsă de destinul european al Republicii Moldova”, a mai scris Corina Crețu.

Corina Crețu, în vârstă de 55 de ani, a ajuns pentru prima dată europarlamentar în 2007, imediat după aderarea României la UE. S-a aflat în acest for suprem până în 2014, când a fost numită comisar european pentru politică regională pentru o perioadă de cinci ani. Din 2019 a revenit în Parlamentul UE. Corina Crețu a fost în ambele mandate prezidențiale ale lui Ion Iliescu (1992-1996, 2000-2004) consilier prezidențial și purtător de cuvânt.

sursa