Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală un pachet legislativ extins, menit să consolideze măsurile de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și fetelor. Noile reglementări vizează, pentru prima dată, sancționarea penală a violenței digitale și includ introducerea mai multor infracțiuni, precum persecutarea și căsătoria forțată.

Legea definește violența digitală ca orice act de hărțuire, intimidare, urmărire sau amenințare comis prin intermediul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor electronice. Totodată, este incriminată persecutarea – cunoscută și sub denumirea de „stalking” – care constă în urmărirea fizică sau online a unei persoane într-un mod care îi provoacă teamă pentru siguranța proprie sau a celor apropiați.

Sancțiunile pentru faptele de persecutare includ amenzi de până la 37.500 de lei, până la 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la doi ani de închisoare. În cazul în care victima este membru de familie, pedepsele pot ajunge până la trei ani de închisoare sau 50.000 de lei amendă.

Modificările legislative introduc în Codul penal și noțiunea de „femicid”, calificând astfel omorurile asupra femeilor din motive de gen. De asemenea, este extinsă definiția violenței economice, incluzând extragerea fondurilor de pe cardurile bancare ale victimei fără consimțământul acesteia.

Un alt punct important îl constituie incriminarea căsătoriei forțate. Persoanele care constrâng, prin mijloace fizice sau psihologice, o altă persoană să încheie o căsătorie sau o relație de concubinaj, riscă pedepse de la trei la 10 ani de închisoare, care pot crește până la 12 ani dacă victima este minoră.

Pentru sporirea protecției victimelor, noul pachet legislativ prevede prelungirea ordinului de restricție de urgență la 10 zile, iar ordonanțele de protecție emise de instanțe vor putea fi valabile până la 6 luni. De asemenea, instanțele pot impune agresorilor obligația de a șterge conținutul abuziv de pe dispozitive sau din mediul online.

De asemenea, autoritățile vor avea obligația de a informa imediat victimele în caz de eliberare sau evadare a agresorilor. În plus, anchetele și procesele privind cazurile de violență în familie vor fi desfășurate cu prioritate și în regim de urgență.

UN Women Moldova a salutat adoptarea acestor măsuri, subliniind importanța lor în alinierea Republicii Moldova la standardele internaționale, inclusiv Convenția de la Istanbul. Reprezentanta organizației, Dominika Stojanoska, a declarat că aceste modificări reflectă un angajament ferm de a proteja femeile și fetele, inclusiv în spațiul digital, și a subliniat necesitatea implementării riguroase a noilor reglementări.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI