99 dintre cele 100 de orașe cu cea mai mare poluare a aerului din lume anul trecut, au fost în Asia, potrivit unui nou raport, criza climatică jucând un rol esențial în calitatea proastă a aerului, care pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume.

Marea majoritate a acestor orașe, 83, se aflau în India și toate au depășit de peste 10 ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului, potrivit raportului IQAir , care monitorizează calitatea aerului la nivel mondial.

Studiul a analizat în special particulele fine, PM2,5, considerat este cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos, scrie CNN. Doar 9% din cele peste 7.800 de orașe analizate au înregistrat o calitate a aerului care a îndeplinit standardul OMS, care spune că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub.

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate legate de poluarea aerului. Poluarea aerului de la combustibili fosili ucide 5,1 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an, potrivit unui studiu publicat în BMJ în noiembrie. Între timp, OMS spune că 6,7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor poluării aerului.

sursa