Ucraina a fost în această noapte din nou sub raiduri aeriene, fiind vizate regiuni precum Nicolaev și Harkov. Și capitala, Kiev, a fost ținta unor atacuri masive. Rușii au lansat rachete de diferite tipuri care au distrus atât infrastructura, cât și mai multe clădiri rezidențiale. Cel puțin nouă oameni au fost răniți. Aflat la Kiev, înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a fost nevoit să se adăpostească la fel ca și mii de locuitori ai metrolopei în subsolul hotelului în care era cazat, chiar înainte de întâlnirile oficiale programete cu autoritățile ucrainene.

Sirenele au sunat în continuu în capitala ucraineană, iar centrul orașului a fost lovit de mai multe rachete rusești. Deși a fost activată apărarea aeriană, mai multe blocuri rezidențiale au fost distruse. În acelaș timp, primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a anunțat că o parte din oraș a fost debranșată de la curent, după ce rețelele de electricitate au fost afectate.

Mai multe rachete rusești au lovit în plină noapte și satul Zolociv, care se află la aproximativ 40 de kilometri de Harkov. Un băiețel de doar doi ani a fost găsit fără suflare sub dărâmături în timp ce mama sa se află în stare gravă la spital. Farmacii, magazine, instituții publice, dar și clădiri rezidențiale, toate au fost făcute una cu pământul de agresor.

„M-am trezit după prima explozie și m-am uitat pe fereastră, pentru că locuim nu departe de acea regiune. Am crezut că vom scăpa, că bombardamentele vor fi lansate în altă parte, am încercat să filmez, dar camerele nu funcționau. 15 minute mai târziu m-am uitat pe internet că magazinul a fost distrus”;

„Aceasta este curtea bunicii mele, hotelul care se află aici a fost distrus, e numai în dărâmături, tot ce a mai rămas sunt doar ruini pe care încercăm să le curățim. Totul a fost distrus, casa, toate celelalte clădiri, garajul, magazia, chiar și ușa de la subsol”, au relatat oamenii.

„Asupra satului Zolociv a fost lansat un atac cu rachete în rezultatul căruia a fost distrus un hotel cu trei etaje în care se aflau mai multe persoane. Trei femei au fost scoase de sub dărâmături în stare de șoc și cu răni, ulterior au fost transportate la spital”, a declarat Oleksandr Koval, șef departamentul de Urgență Zolociv.

Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina pe diferite paliere, inclusiv în procesul de reconstrucție a obiectivelor distruse de agresiunea rusă. Acest lucru a fost confirmat și de înaltul reprezentant al blocului comunitar pentru afaceri externe, Josep Borrell, care se află în țara vecină deja a patra oară de la începutul războiului.

„Instruim peste 115 membri ai Poliției Naționale și ai Gărzii Naționale, care vor deveni mentori ai altor camarazi pentru a asigura instruirea a mii de ofițeri ucraineni. Facem asta, deoarece ei se confruntă cu situații dificile atunci când reiau controlul asupra teritoriilor ocupate, în condiițiile în care infrastructura civilă a fost distrusă”, a declarat Josep Borrell.

„Până în prezent, au fost eliberate în jur de două mii de comunități. Pe teritoriile respective locuiau în jur de 930 de mii de persoane înainte de război și, sperăm, că acești oameni se vor întoarce, iar noi vom face tot ce ne stă în puteri în acest sens. Sarcina noastră primordială e să împingem inamicul în spate și, bineînțeles, să reconstruim clădirile și infrastructura afectată”, a precizat Ihor Klemenko, ministru al Afacerilor Interne.

Aflat într-o vizită oficială în Ucraina, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică Rafael Grossi a menționat că soarta celei mai mari centrale nucleare din Europa, amplasată în Zaporojie și consecințele unei defecțiuni acolo poate afecta întreaga lume, iar rezolvarea acestei chetiuni nu ține doar de aspectul tehnic.

sursa