PSRM va continua consultările cu partidele parlamentare pentru a identifica soluții la criza politică și îi cere șefului statului să iasă din izolare și semneze, până cel târziu la 9 martie, decretul de desemnare a candidatului la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară. Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că aceste decizii au fost luate la ședința Consiliului Republican.
Socialiștii solicită tuturor colegilor din Parlament să dea dovadă de maximă responsabilitate și maturitate politică.
”Chiar dacă avem viziuni sau doctrine diferite, dialogul rămâne singura soluție pentru a pune punct acestei crize extrem de periculoase pentru viitorul țării”, a declarat Dodon.
PSRM pledează și pentru un dialog constructiv cu președintele țării, căruia îi cer să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Potrivit liderului PSRM, refuzul de până lui Sandu de a discuta constructiv cu partidele politice este unul emotiv și în total dezacord cu rolul de mediator pe care președintele îl are în stat.
”În mandatul meu ca președinte am avut nenumărate crize politice, pe care le-am gestionat și rezolvat prin dialog cu partidele, în câteva situații chiar prin dialog cu liderul PAS, Maia Sandu, și partidul său. Chiar dacă eram și suntem pe poziții politice foarte diferite, am considerat de fiecare dată că nu poți rezolva o criză politică fără să dialoghezi. De aceea, insist pe această componentă esențială într-o democrație, dialogul, și sper că președintele nu va continua să se izoleze în continuare în clădirea Președinției, dar va manifesta mai multă deschidere, mai mult calm și constructivism”, a declarat Dodon.
Președintele PSRM a menționat că până șa 9 martie mai este timp suficient pentru dialog între partide, dialog cu președintele țării pentru a găsi cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză.
Igor Dodon atrage atenția că este total nejustificat să se aștepte finalul lunii martie pentru a vedea ce e de făcut.
”Constituția ne spune foarte clar ce avem de făcut, iar dacă până în 23 martie nu se face nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat, deci nici alegerile anticipate nu vor putea fi declanșate, indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvare a Parlamentului emis de președintele țării în astfel de condiții este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului ca principală putere a statului într-o republică parlamentară”, a spus Dodon.
Președintele PSRM susține că șeful statului nu poate anula rolul partidelor într-o democrație. De aceea, nici o instituție a statului, Parlamentul, Guvernul, nu vor putea pune în aplicare un decret dubios, nu vor putea organiza alegeri în baza unui astfel de decret, pentru că asta ar însemna complicitate la încălcarea Constituției și la uzurparea puterii în stat.
” PSRM cere președintelui și partidelor să nu aștepte până pe 23 martie ca să ne trezim într-un blocaj si mai complicat, este suficient că deja s-a așteptat două luni fără nici un rezultat, cu un singur efect – adâncirea crizei politice, sociale și economice”, a menționat liderul socialiștilor.
Igor Dodon a declarat că dacă până pe 9 martie decretul nu este emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara. Dodon nu a precizat despre ce acțiuni este vorba, dar a menționat că ele vor fi mai hotărâte.
Liderul PSRM a menționat că nu vrea ca funcția de președinte a țării să devină una de decor, așa cum a fost înainte de 2016.
”Cred că încă nu e totul pierdut pentru democrație, chiar dacă suntem în plină criză politică. Astăzi noi încă putem să evităm un blocaj cu consecințe dramatice pe mulți ani înainte pentru viața cetățenilor”, a menționat liderul socialiștilor.
Igor Dodon a reiterat că în rezolvarea blocajului politic trebuie început de la respectarea Constituției și de la dialog rațional.