A început sezonul alergiei la ambrozie, care afectează anual mii de cetățeni.

Pentru informarea populației despre pericolul acestei plante, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare desfășoară o campanie de sensibilizare, iar Agenția Națională de pentru Siguranța Alimentelor a lansat campania „Stop Ambroziie”.

„Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel că este extrem de greu să evităm contactul cu acest alergen. Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt: strănutul, nasul înfundat, secreția nazală, ochi iritați și senzație de mâncărime în gât”, a precizat Valentina Vlah.

„Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu alți alergeni la polen. Cea mai mare cantitate de polen este eliberată între orele zece dimineața și trei după-amiază. Tratamentul este stabilit de către medicul alergolog în funcție de gravitatea simptomelor. Se poate de efectuat și teste serologice pentru a se determina prezența acestui alergen în sângele persoanei”, a explicat medicul.

Pentru combaterea eficientă a polenului de ambrozie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor desfășoară campania „Stop Ambrozia”. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să raporteze despre existența loturilor de ambrozie.

„Platformă pe Viber, în care cetățenii, dacă se adresează la persoanele cărora le aparține lotul și nu întreprind măsuri, atunci vin cu cerere în scris. Atunci inspectorii noștri se duc și aplică amenzile. Cele mai eficiente măsuri de combatere a plantei, a ambroziei sunt smulgerea, surparea plantei sau tăierea repetată de trei patru ori, care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire”, a declarat Ludmila Prohorenco.

Ministerul Agriculturii a inițiat o campanie de informare privind combaterea ambroziei. Potrivit consultantului superior Ghenadie Rusu, în cazul nerespectării Legii cu privire la combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, persoanele fizice riscă o amendă de până la 1.500 de lei.

„Neîndeplinirea obligației de a aduce terenul într-o stare satisfăcătoare sau de a asigura folosirea lor conform destinației, inclusiv de a combate și a preveni răspândirea buruienilor, se pedepsește cu amendă de la 12 până la 30 de unități convenționale aplicate persoanelor fizice și cu amendă de la 60 până la 120 de unități convenționale aplicate persoanelor juridice”, a remarcat Ghenadie Rusu.