Procurorii italieni au anunţat că au deschis o anchetă în cazul hotelului Rigopiano care a fost înghițit de o avalanşă soldată cu cel puţin 11 morţi şi 18 de persoane dispărute, adăugând că studiază posibilitatea formulării unor acuzaţii de ucidere din culpă şi neglijenţă criminală.

“Analizăm toate deciziile care au dus la construirea şi deschiderea acestui hotel”, a declarat procurorul Cristina Tedeschini în cadrul unei conferinţe de presă, relatează agenţia de ştiri Dpa, citată de Mediafax.

Anchetatorii mai examinează şi modul în care hotelul a ajuns să fie izolat în urma închiderii drumului, de ce utilajul de deszăpezire a fost trimis cu întârziere şi dacă procedurile pentru situaţii de urgenţă au fost respectate, a adăugat Tedeschini.

Până la 120.000 de tone de zăpadă, stânci şi alte resturi s-au desprins de pe unul din versanţii muntelui, trecând printr-o pădure şi acoperind hotelul cu zăpadă. Se estimează că avalanşa a lovit hotelul cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri la oră. Hotelul de lux a fost practic mutat din temelie la aproximativ 10 metri și acoperit cu zăpadă.

Presa italiană a relatat că directorul hotelului Rigopiano a alertat autorităţile printr-un email trimis cu câteva ore înainte de producerea avalanşei care a afectat hotelul, în care informa că oaspeţii săi erau speriaţi din cauza cutremurelor repetate, iar drumurile de acess erau blocate de zapadă, potrivit BBC News online.