Președintele român Klaus Iohannis cere organizarea unui referendum pe seama proiectului de lege privind grațierea și amnistia

După ce duminică seara, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă fiind nemulțumiți de cele 2 ordonanțe de urgență privind modificarea legii și aprobarea celor 2 proiecte de legi privind grațierea și amnistia, Președintele român Klas Iohannis vrea referendum în acest sens.

“Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă, atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD. Și atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă”, a declarat Președintele României.

El a criticat politicienii din țara vecină pentru faptul că vor să schimbe legislația, spunând că astfel, ei vor să scape de dosarele penale pe care le au.

“Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puţin discutabil: micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!”, a spus Klaus Iohannis, făcând referire la Mica Unire din 1859.

Aseară, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de acțiunile guvernului. Proteste s-au organizat și în marile orașe din România. Acestea sunt cele mai masive manifectații de după tragedia din Colectiv.