Primele semafoare inteligente din municipiul Chișinău au fost date în exploatare, după ce au trecut o perioadă de testare. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban.

Potrivit acestuia, nodul rutier bd. Dacia – str. Băcioii Noi, este prima intersecție din municipiul Chișinău unde a fost modernizat obiectivul de semafoare, prin amplasarea semafoarelor inteligente. Acestea evaluează numărul autoturismelor în intersecție și determină de sine stătător lungimea undei pe benzile de deplasare, în scopul diminuării ambuteiajelor.

„Fiind una dintre cele mai periculoase intersecții din municipiu, unde, conform datelor poliției, 70 la sută din accidentele rutiere sunt cu urmări fatale, aceasta a fost reorganizată, pentru siguranța pietonilor care o traversează. Astfel, de comun cu modernizarea semafoarelor, au fost reamenajate trotuarele, montate parapete pietonale de protecție, în proces fiind și strămutarea stațiilor de așteptare a transportului public.

Costul total al lucrărilor depășește 4 milioane de lei.

În perspectivă, semafoare inteligente urmează a fi instalate și în alte intersecții de pe bd. Dacia, pe tronsonul cuprins între str. Băcioii Noi și str. Burebista. La fel, se va face o evaluare a zonelor cu risc sporit de accidente și se va decide unde vor mai fi modernizate astfel intersecțiile.

Totodată, în anul curent, întreprinderea „Lumteh” a modernizat obiectivele de semafoare în mai multe intersecții din capitală, care au vizat următoarele străzi:

Sarmizegetusa (intersecție cu străzile Minsk, Burebosta, Nicolae Zelinski, Cuza Vodă, Gr. Botanică), Cuza Vodă, Calea Orheiului, Trandafirilor, Mihai Viteazu, Mitropolit Dosoftei, Columna, Nicolae Dimo, Ac. Andrei Saharov, Andrei Doga, Tudor Vladimirescu, Dumitru Rîșcanu”, a declarat Ceban.

Pentru aceste lucrări au fost cheltuite peste 11 mln lei. La fel, în anul curent au fost proiectate alte 4 obiective de semafoare, care urmează a fi construite în intersecțiile unde acestea nu există: str. N.M. Spătaru – G. Latină; str. N.M. Spătaru – str. P. Zadnipru; str. N.M. Spătaru – I. Vieru; str. N.M. Spătaru – I. Dumeniuc.