Astăzi se împlinesc 38 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, provocată de explozia reactorului Nr.4 al centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina. Primarul General al municipiului Chișinău Ion Ceban, împreună cu mai mulți reprezentanți ai Primăriei Capitalei, au cinstit eroismul participanților la lichidarea avariei, depunând flori la Monumentul victimelor catastrofei de la Cernobîl, din sectorul Botanica.

Edilul a venit cu un mesaj către toți veteranii acestui trist eveniment, reiterând că, moldovenii sunt un popor

„Conaționalii noștri, fie că au fost medici, soldați, polițiști, salvatori, oameni simpli, oameni de rând, au fost implicați, în modul direct. De altfel, moldovenii, întodeauna, au pus umărul și și-au riscat propria viață atunci când a fost nevoie pentru un bine local, regional sau global. Eu vreau să îi mulțumesc și tatălui meu, care a fost printre dumneavoastră în acele perioade complicate și care este prezent aici, pentru că, la fel, este dovada exemplului viu de implicare și de atitudine,” a declarat Ion Ceban.

De asemenea, edilul Capitalei nu a uitat nici de eroii, care astăzi nu mai sunt printre noi.

„Vă doresc tuturor celor care sunteți aici sau care nu ați reușit să ajungeți multă, multă sănătate, inclusiv și familiilor dumneavoastră, iar celor care nu sunt în viață, pentru că aproape jumătate dintre cei care au participat la acele acțiuni, nu mai sunt în viață, spun sincere condoleanțe familiilor și Dumnezeu să îi aibă în pază,” a mai adăugat Primarul general.

În contextul acestor evenimente, Ion Ceban a adăugat că, pentru acest an, Primăria Municipiului Chișinău și-a propus să termine amenajarea Monumentului victimelor catastrofei de la Cernobîl, prin instalarea unor pietre comemorative, pe care vor fi gravate numele tuturor moldovenilor care au participat la lichidarea catastrofei nucleare din 1986.

În fiecare an, la data de 26 aprilie, este marcată ziua internațională de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. La lichidarea consecințelor avariei nucleare au participat peste 3.500 de moldoveni, iar mai mult jumătate dintre aceștia nu mai sunt în viață.

Conform unor cercetări efectuate de organizații internaționale, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000.