Există vreun cuvânt care să exprime ce simte un copil știind că, la doar câțiva metri distanță de el, animalele târăsc un cadavru dintr-un mormânt? Este greu de imaginat ce simt copiii din Rafah, scrie BBC într-un reportaj cu detalii tulburătoare despre ororile din orașul palestinian bombardat, unde unii refugiați au corturile chiar în cimitir.

Speriat este cuvântul pe care îl folosește Rehab Abu Daqqa pentru a descrie acest sentiment, în timp ce cei șapte copii ai săi se înghesuie în jurul ei, iar câinii mârâie în fața cortului lor.

Femeia spune că copiii au văzut câini mâncând cadavre. În timp ce vorbește cu echipa BBC, lângă gard se află un picior uman. Copiii care aveau odinioară casă, mergeau la școală, trăiau cu normalitatea familiei și a comunității, sunt acum refugiați într-un loc care miroase a moarte.

„În această dimineață, câinii au scos un cadavru dintr-unul dintre morminte și l-au mâncat”, spune Rehab Abu Daqqa. „De noapte și până în zori, câinii nu ne lasă să dormim… copiii se țin de mine din cauză că sunt foarte speriați.”

Câinii vin în haite. Cei care au avut stăpâni au ajuns pe străzi după ce oamenii au murit sau fost evacuați. Alături de maidanezi caută tot ce pot mânca. Cimitirul are numeroase morminte puțin adânci în care oamenii își plasează pun morții temporar, până să îi poată duce în zonele unde locuiau. Pe unele morminte rudele au pus cărămizi pentru a încerca să țină câinii departe de morți.

„Nu accept ca eu sau copiii mei să locuim lângă un cimitir. Copilul meu este în clasa a 3-a și astăzi în loc să joace un joc a desenat un mormânt și în mijloc a desenat un cadavru. Aceștia sunt copiii Palestinei… Ce să vă spun? Îngrozitor”, spune femeia.

Cimitirul este unul dintre locurile din Gaza care a devenit refugiu pentru oamenii ale căror case au fost distruse în timpul războiului. Sunt peste 1,4 milioane de oameni înghesuiți în Rafah – de cinci ori populația sa de dinainte de război. Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați, sunt 22.000 de persoane pe fiecare kilometru pătrat. Deja bolile se răspândesc, sunt focare de diaree, hepatită A și meningită. Pe de altă parte, oamenii se confruntă cu foamete.

Rafah este ultimul punct în care pot ajunge refugiații din Gaza. Momentan, granița cu Egiptul este închisă pentru majoritatea covârșitoare a strămutaților. Abu Daqqa a fugit deja de trei ori și ar putea fi nevoită în curând să se mute iar cu familia ei, dacă ofensiva Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) asupra lui Rafah va continua.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că o operațiune militară la Rafah va continua „cu sau fără” încetarea focului pentru a distruge grupările Hamas din oraș.

„Unde să se mute [refugiații]?”, s-a întrebat Rik Peeperkorn, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care s-a întors recent din Rafah.

„Avem deja o criză în domeniul sănătății. Avem o criză a apei și a canalizărilor, o criză alimentară. E un dezastru umanitar. Deci, va mai fi încă un dezastru umanitar pe lângă acestea. Vor fi mult mai mulți morți și mult mai multe boli”, a spus el.

OMS pregătește deja spitale de campanie suplimentare pentru a ajuta oamenii care vor fi forțați să se mute. Problema e însă ce se întâmplă cu bolnavii grav și cu vârstnicii: „Sistemul nostru de sănătate e deja paralizat și o incursiune va însemna de fapt că vom pierde alte trei spitale… ar putea fi avariate, ar putea fi parțial distruse. Ne pregătim pentru asta cu un plan de urgență”.

La Spitalul European din Rafah familiile sunt campate în orice spațiu pe care îl găsesc. Copiii lor cutreieră de-a lungul coridoarelor întunecate, pe lângă răniții care se deplasează cu cărucioare.

În Gaza nu mai vorbește nimeni de speranță.

sursa