Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a exprimat îngrijorare cu privire la creșterea ambroziei în municipiul Chișinău și zonele înconjurătoare, cerând o abordare națională pentru a aborda problema. Într-o declarație recentă, el a subliniat necesitatea unei intervenții complexe și coordonate la nivel național pentru a stârpi planta care poate cauza reacții alergice severe.

„Trebuie să înțelegem că această intervenții trebuie să fie una complexă. Pe teritoriul municipiului Chișinău noi facem tot posibilul ca planta să fie stârpit, nimicită,” a afirmat Ceban. El a subliniat că eforturile Primăriei sunt concentrate pe domeniul public și că orice notificare de la locuitori sau oaspeții Capitalei va fi luată în calcul.

Totuși, primarul a evidențiat că eforturile la nivel local sunt insuficiente, dat fiind că ambrozia se răspândește și în zonele adiacente municipiului Chișinău. „Noi avem o capacitate extrem de limitată de intervenție. Acum, în rază de 30-50 de km, polenul se răspândește. De aceea am solicitat ca în fiecare localitate adiacentă municipiului Chișinău, raioanelor, pentru că noi aici o stârpim pe teritoriul municipiului Chișinău sau intervenim cât se poate și te duci după teritoriul municipiului Chișinău sunt lanuri de ambrozie la care nimic nu atrage atenție,” a explicat Ceban.

El a subliniat că este nevoie de un proiect național și a cerut ca autoritățile centrale să intervină, împreună cu Primăria Chișinăului, prin intermediul fondurilor de dezvoltare regională și a Fondului Ecologic național. „Așa este corect, atâta timp cât efortul este doar din partea Primăriei municipiului Chișinău, el este insuficient și avem, în consecință, reacțiile pe care le aveam, inclusiv alergice,” a subliniat primarul.

Ceban a mai adăugat că a transmis scrisori la Guvern solicitând ajutor pentru raioanele din preajmă și a exprimat dezamăgire că răspunsurile până în prezent au fost concentrate pe campanii informaționale, care nu sunt suficiente pentru a stârpi ambrozia.

„Campanii informaționale nu stârpesc ambrozia. Deci cu instrucțiuni pentru utilizarea nu știu ce, nu poți utiliza acel nu știu ce dacă el nu există,” a concluzionat Ceban, subliniind necesitatea unei acțiuni concrete și coordonate la nivel național pentru a aborda această problemă de sănătate publică.