Primăria Chișinău cere dezmințire din partea unor instituții media, care au folosit incorect unele date în urma deschiderii grădiniței „Ion Creangă” nr.140 din comuna Băcioi.

Astfel, analizând minuțios informația respectivă s-a constatat că aceasta a fost prezentată incomplet, pe alocuri greșit, se arat într-un comuncat.

Primarul general Ion Ceban afirmă că respectă toate criticile, dar acestea trebuie să fie justificate. „Dar nu este corect în raport cu oamenii care contribuie la bugetul municipal, iar din banii publici sunt realizate proiecte municipale”, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Important de menționat este că costul procesului de renovare a grădiniței „Ion Creangă” nr.140 au constituit cca 20 milioane de lei. Totodată, urmează a fi reținut faptul că 80% din suma totală, a constituit aportul Primăriei municipiului Chișinău, iar 20% din suma a fost alocată din bugetul local al Primăriei Băcioi.

„De asemenea, Guvernul României a contribuit cu suma de 852 808 mii lei pentru dotarea grădiniței cu mobilier, echipament de uz casnic și spălătorie, echipament tehnico-industrial pentru bucătărie și inventar sportiv fapt pentru care ne exprimăm recunoștința pentru susținerea acordată de poporul Român în multiplele proiecte care sunt desfășurate atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul municipiului Chișinău.

În același timp, luând în considerație că au fost cheltuiți banii publici pentru întregul proces de renovare a grădiniței „Ion Creangă” nr.140 din comuna Băcioi, care implică transparența maximă, este important ca oamenii să cunoască informația corectă și integrală.

Potrivit art. 34 alin.(4) din Constituţia Republicii Moldova: “Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”

Mai mult, atât Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare cât și art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului nu garantează o libertate de exprimare nelimitată chiar şi în ceea ce priveşte relatările presei cu privire la interes public deosebit. Exercitarea acestei libertăţi presupune obligaţii şi responsabilităţi, care, conform par. 2 al art. 10 CEDO se aplică presei”, se arată în comentariu.

În acest context Primăria Chișinău solicită ca în termen de cel mult 24 de ore, să fie reflectată informația integrală asupra procesului de renovare a grădiniței „Ion Creangă” din comuna Băcioi nr.140 cu menționarea tuturor părților care au contribuit în acest sens.