Interviu cu președintele parlamentului moldovean, Igor Grosu, pentru biroul est-european al publicației Report.
– De aproape un an de zile, securitatea Republicii Moldova este și ea un subiect de discuție important în lume. Ce se întâmplă în țara dumneavoastră?
– Ceea ce afectează poporul ucrainean, prietenii noștri, bineînțeles, îi afectează și pe vecinii noștri, inclusiv pe noi. În primul rând, în sfera umanitară, pentru că primul lucru de făcut a fost să ajutăm refugiații ucraineni, colegii ucraineni. Un număr mare de ucraineni au folosit Moldova ca țară de tranzit și au plecat în alte țări, dar mulți au rămas în Moldova. Erau mai ales copii, adolescenți, femei, bătrâni. Deși nu avem experiență în gestionarea unor astfel de situații, cred că am reușit să facem față. Opiniile partenerilor internaționali confirmă, de asemenea, acest lucru.
Bineînțeles, există și un aspect de securitate. Au existat și cazuri în care rachete rusești au pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova, au bombardat orașe pașnice, distrugând infrastructura energetică, ceea ce a pus oamenii într-o situație dificilă pe timp de iarnă.
Există și alte cazuri care implică încercări de a crea instabilitate prin intermediul partidelor pro-ruse, a lumii criminale etc. Rusia nu se ferește să folosească serviciile lumii criminale și structurile criminale afiliate serviciilor sale de securitate. Slavă Domnului că planurile lor de destabilizare nu funcționează și nu vor funcționa. Pentru că noi știm cum să ne descurcăm cu astfel de elemente. Bineînțeles că nu suntem singuri în această luptă. Partenerii noștri ucraineni, români, europeni, occidentali sunt alături de noi. Prin urmare, putem spune cu mândrie că, în ciuda încercărilor Rusiei de a ne șantaja prin întreruperea furnizării de gaze naturale, ne-am descurcat, aș spune foarte bine. Fără avertismente sau discuții, fără a da niciun motiv, au redus volumul de gaz furnizat. Au vrut să pună presiune asupra Moldovei, deoarece am spus deschis că ajutăm și vom continua să ajutăm Ucraina.
Avem o strategie clară, orientată spre Europa, față de care ne-am angajat. Aceasta este voința poporului, demonstrată în ultimele două alegeri – parlamentare și prezidențiale. Majoritatea cetățenilor se simt parte a Uniunii Europene, a culturii europene. Suntem cu adevărat parte a Europei din punct de vedere geografic și cultural. După agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lumea s-a împărțit în două fronturi. Unul este cel al forțelor negre care încearcă în toate modurile posibile și imposibile să restabilească Imperiul Rus, sau Uniunea Sovietică. Cealaltă parte este Uniunea Europeană, unde viața umană este cea mai importantă valoare, unde libertatea de exprimare, drepturile omului sunt la cel mai înalt nivel.
– Ce decizii concrete ia Parlamentul moldovean pentru a consolida securitatea țării pe fondul războiului de peste un an din Ucraina vecină?
– Ratificăm acorduri cu Uniunea Europeană și cu alte țări. Aceasta include atât asistență financiară și tehnică, cât și consultări în diverse sectoare.
– Dar în ceea ce privește armata?
– În cadrul programului European Peace Facility al UE, am primit asistență serioasă pentru îmbunătățirea capacităților de apărare, o mai bună monitorizare a spațiului nostru aerian. Este vorba de o asistență de aproximativ 40 de milioane de euro. Am dublat resursele pentru armată în bugetul pentru 2023. Aceasta a fost prima de acest fel în istoria de 30 de ani a independenței noastre. Din păcate, predecesorii noștri nu au acordat suficientă atenție acestei probleme.
– Puteți oferi o cifră exactă?
– 1,7 milioane de lei moldovenești. Dar aceste fonduri vor fi folosite pentru a consolida potențialul nostru de apărare, pentru a îmbunătăți viața militarilor.
– Și cum rămâne cu achiziția de echipament militar?
– Și asta este inclusă. Pentru că acum avem în arsenalul nostru echipament sovietic, învechit. Îl înlocuim cu echipamente noi. Credem că este o decizie corectă. Am cumpărat în străinătate vehicule blindate de luptă Piranha pentru a înlocui vechiul echipament sovietic. De asemenea, au fost achiziționate sisteme de monitorizare, radare etc.
– Credeți că se așteaptă un atac al Rusiei asupra Republicii Moldova?
– În acest moment nu vedem o amenințare directă.
– Este de așteptat?
– Nu, nu mă aștept. Pentru că în momentul de față pe frontul de est, prietenii noștri ucraineni chiar i-au derutat. Ei au alte probleme. În prezent, ei își construiesc propriile fortificații defensive. Le suntem recunoscători prietenilor noștri ucraineni pentru asta.
– Am întrebat pentru că în ultima vreme auzim des că se intenționează să ajungă în Moldova prin Ucraina…
– Nu o ascund, știu. Acesta a fost planul lor inițial. Voiau să ia Odesa, Nikolaev și să meargă în direcția Moldovei. Dar datorită poporului ucrainean, armatei, acest plan nu s-a materializat. Iar acum au alte probleme, așa că nu văd o amenințare directă. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim în alertă și să ne întărim apărarea.
– Se spune că o forță politică care se opune actualului guvern din Moldova a câștigat alegerile din Găgăuzia. Nu va duce acest lucru la tensiuni politice între cele două țări?
– Eu nu cred că da. Are legătură cu faptul că o mare parte a populației moldovenești este în favoarea integrării în Europa, iar sondajele recente arată clar că cetățenii moldoveni doresc o viață normală pentru ei și pentru copiii lor, precum și integrarea în Uniunea Europeană. Împreună cu Ucraina, am reușit într-un timp foarte scurt să obținem statutul de candidat. Chiar și în această situație dificilă, încercăm, împreună cu Ucraina, să ne pregătim înainte de sfârșitul anului și să luăm decizia de a începe negocierile de aderare. Va fi o muncă foarte laborioasă. Dar suntem pregătiți. Primim sprijin tehnic și de specialitate din partea țărilor UE – România, țările baltice, altele care au trecut prin aceste procese.
– În ultima vreme, auzim adesea despre aderarea Republicii Moldova la România. Cât de realist este acest lucru? Se așteaptă cumva un referendum pe această temă?
– O parte a populației vorbește deschis despre asta.
– Dumneavoastră ce părere aveți?
– Eu cred că suntem o singură națiune.
– Deci sunteți în favoarea acestui lucru?
– Eu sunt pentru faptul că trebuie să devenim o singură națiune, să nu existe o graniță între Moldova și România.
– Sunteți pentru ca Moldova să fie parte a României?
– Nu, nu este corect să ne dorim o realitate. Eu prefer să vorbesc despre realități. Iar realitățile sunt aderarea la UE și dispariția graniței dintre Moldova și România. Pentru că această graniță este o barieră creată de Imperiul Rus și de Uniunea Sovietică. Noi vorbim aceeași limbă, aparținem aceleiași religii, avem aceeași cultură și istorie. Deocamdată nu se pune problema organizării unui referendum. Suntem pregătiți pentru procesul de integrare. Sincer vorbind, această cale, care este integrarea europeană, ne va ajuta să fim împreună cu România, cu Uniunea Europeană.
– Nu există o graniță între Franța și Belgia. Dar sunt țări separate. Credeți că Moldova și România vor face același lucru sau se vor uni?
– Nu, mai degrabă va fi o graniță simbolică, așa cum ați spus, între Belgia și Franța.
– La ce nivel se află relațiile interparlamentare cu Azerbaidjanul? Ce noi cooperări sunt așteptate?
– Vreau să aprofundăm un pic mai mult cooperarea pe care am început-o. Am început să cooperăm și în domeniul energiei. În plus, lucrăm foarte activ la atragerea de investiții. Am invitat-o pe președinta Milli Majlis, Sahiba Gafarova, să viziteze țara noastră. Am fost la Baku, am călătorit chiar și la Shusha, unde m-am familiarizat îndeaproape cu lucrările de restaurare și reconstrucție. Vom fi foarte bucuroși să o vedem aici.
– Cum evaluați alegerile din Turcia?
– Să așteptăm al doilea tur de scrutin. Turcia este un partener important pentru noi. În acest moment, nu vreau să discut sau să evaluez niciun candidat. Am avut privilegiul de a mă întâlni cu Erdogan, este o persoană puternică. Dar, așa cum am spus, nu vreau să vorbesc despre niciun candidat în acest moment. Ne dorim ca alegerile să se desfășoare fără probleme și în mod pașnic, ca oamenii să își aleagă președintele și ca Turcia să își continue rolul de garant al stabilității în regiune.
Sursa: report.az