Un avocat rămâne fără licență după ce a disimulat mita în ”onorariu”. O decizie în acest sens a Comisiei pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților (UAM) a fost publicată în data de 13 mai.

Potrivit materialelor cauzei, în noiembrie 2022, în privința apărătorului a fost pronunțată o sentință prin care acesta a fost sancționat cu 150.000 de lei și privat de dreptul de a ocupa activitatea de avocat o perioadă anumită.

Pedeapsa, stabilită prin cumul, a fost aplicată pentru trafic de influență și fals în documente contabile. Potrivit materialelor cauzei, apărătorul a disimulat mita pretinsă în ”onorariu” pentru acordarea asistenței juridice.

Comisia pentru etică și disciplină a Uniunii a intentat procedura disciplinară în privința apărătorului în ianuarie 2023, după comunicarea sentinței. În cadrul procedurii, apărătorul a depus o referință în care a menționat că a solicitat UAM suspendarea activității. La fel, acesta a comunicat că dosarul pe numele său ar fi fost unul prefabricat.

În cadrul procedurii intentate, Comisia a decis retragerea licenței avocatului, acest lucru urmând a fi realizat de Ministerul Justiției. Până la emiterea Ordinului de către minister, activitatea apărătorului a fost suspendată.