La final de an, Premierul Pavel Filip a făcut o retrospectivă a anului care trece şi cum s-a văzut acesta din clădirea Guvernului. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Filip a vorbit despre reforma sistemului de pensii, negocierile cu FMI, miliardul furat, dar şi relaţia pe care o vede cu noul preşedinte.

Pavel Filip a declarat că reforma sistemului de pensii a fost una imperios necesară pentru ca toţi oamenii să beneficieze de pensii normale, care să acopere cel puţin strictul necesar.

“Noi am ajuns în 2016 cu rata de înlocuire a pensiei de 26% doar. De aceea, la bază, atunci când am pornit discuţiile şi am început să elaborăm această reformă, au stat trei argumente – inechitatea din sistem, pentru că avem categorii care au salarii de 20.000-30.000 de lei cu rata de înlocuire de 80-85% şi avem categorii cu salarii de 5.000 de lei şi rata de înlocuire cu 26%. Doi, acest sistem de pensii nu este sustenabil. Pentru că, dacă continuăm, în câţiva ani noi am fi în situaţie să nu mai putem achita pensiile în general. De aceea, noi trebuie să fim oneşti cu cetăţenii noştri şi să numim lucrurile pe nume, aşa cum sunt ele. Pentru că 25 de ani s-a făcut prea mult populism, nimeni nu a vrut să-şi asume această reformă”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul speră că cel puţin o parte din miliardul furat din cele 3 bănci să fie întoarsă înapoi, iar pentru aceasta se depun eforturi din partea autorităţilor. De asemenea, premierul a declarat că anul care trece a fost un an în care autorităţile au reuşit să întoarcă ţara pe un făgaş normal, gestionând criza şi nu un an în care au fost făcute reforme.

“Am fost în situaţia să oprim căderea Republicii Moldova, să stabilizăm situaţia financiară şi, cât de cât, şi pe cea social-politică. Doar spre sfârşit de an am pornit două reforme, este cea o parte componentă mică a reformei administraţiei publice. Vorbesc despre reforma Cancelariei de stat, care va intra în vigoare definitiv din 1 ianuarie 2017. Dar vorbesc că am pornit această reformă pentru că au fost aprobate deja toate actele normative şi în ianuarie, de fapt, ea se finalizează”, a mai spus premierul.

Cât despre relaţiile cu proaspătul preşedinte Igor Dodon, Premierul spune că va avea o colaborare bună, iar relaţiile pe care le are acesta cu Federaţia Rusă, Filip speră că vor ajuta la rezolvarea unor probleme cu ne confruntăm.