Când persoana fizică se află în postul vamal de frontieră și deține asupra sa mijloace bănești, e necesar să le declare organului vamal. Suma de până la 10 mii de euro (echivalatul acesteia în toate valutele) se declară opțional de către persoana fizică. Iar dacă suma este mai mare, declararea în scris este obligatorie, transmite IPN.

Atunci când o persoană intenționează să transporte peste frontiera vamală mijloace bănești, urmează să se documenteze despre regulile de introducere a valutei pe teritoriul Republicii Moldova și regulile de scoatere a acestor mijloace bănești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și regulile de introducere a acestor mijloace bănești pe teritoriul țării în care persoana respectivă pleacă”, precizează Natalia Bordea, inspector principal în cadrul Direcției organizarea controlului vamal și facilitarea comerțului.

Suma de până la 10 mii de euro (echivalatul acesteia în toate valutele)  se declară opțional de către persoana fizică. De exemplu, în cazul în care are nevoie de acea dovadă din partea organului vamal că acești bani au fost introduși pe teritoriul țării. La solicitarea funcționarului, persoana este obligată să declare verbal suma banilor.

Persoana fizică este obligată să declare în scris mijloacele bănești care depășesc suma de 10 mii de euro (echivalatul acesteia în toate valutele), iar organul vamal eliberează adeverința care atestă legalitatea introducerii acestor bani în Moldova.

Suma admisă pentru scoaterea în numerar de pe teritoriul Republicii Moldova este de 50 de mii de euro sau echivalentul acesteia. Dacă suma depășește valoarea 50 de mii de euro, se admite exclusiv transferul bancar. Pentru valorile cuprinse între 10 mii și 50 de mii e euro, obligatoriu este necesară să fie prezentată permisiunea Băncii Naționale a Moldovei de a scoate acești bani din Moldova și acea dovadă că acești bani au fost introduși în Moldova – adeverința de la organul vamal.

Persoanele fizice au dreptul să introducă sau să scoată bani din Moldova, indiferent de vârstă, doar că pentru declararea scrisă este necesar ca posesorul de bani să aibă vârsta de 16 ani.

Luni, 7 august, polițiștii de frontieră, în conlucrare cu funcționarii vamali, au depistat în bagajul unei nerezidente, pasageră la cursa „Chișinău-Sharm el Sheikh”, bani nedeclarați. În cadrul controlului de specialitate, pasagera a comunicat că nu are nimic de declarat, dar echipa de control a depistat în bagajul personal 27 de mii de dolari americani, nedeclarați organului vamal. Mijloacele bănești au fost ridicate și cazul în continuare este cercetat. Sumele nedeclarate care depășesc 10 mii de euro sunt pasibile confiscării.